Casa Unirii Principatelor Române stă să se dărâme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea în care a fost ales domn Alexandru Ioan Cuza, la 23 ianuarie 1859, a devenit o ruină Pe strada Smârdan nr. 39, din Centrul Istoric, o casă în care s-a semnat istoria

Clădirea în care a fost ales domn Alexandru Ioan Cuza, la 23 ianuarie 1859, a devenit o ruină

Pe strada Smârdan nr. 39, din Centrul Istoric, o casă în care s-a semnat istoria Principatelor Unite s-a transformat în adevărată ruină.

Este vorba de fostul Hotel Concordia, unde în urmă cu 148 de ani, în seara de 23 ianuarie, Alexandru Ioan Cuza a devenit domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Imobilul, astăzi în proprietatea unei societăţi comerciale, care mai deţine şi alte clădiri din centrul vechi, arată ca după război. Cu zidurile fisurate, casa a rămas la voia întâmplării, deşi este locuită de zece familii care plătesc aproximativ 90 de lei chiria pe lună. În curând, zona va intra în reabilitare, iar oamenii vor fi daţi şi ei afară din clădirea în care s-a semnat istoria Principatelor Române.

"În această clădire se afla în anii unirii Ţărilor Române Hotelul Concordia, unde în seara de 23 ianuarie 1859 s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, de către fruntaşii Partidei Naţionale, ca domn al Ţării Româneşti." Aşa stă scris pe o piatră memorială ataşată pe una dintre cele mai deteriorate imobile din Centrul Istoric al Capitalei.

Casa unirii, păzită de un câine

Curiozitatea te împinge să intri prin gangul coşcovit de vreme şi printre gunoaiele de la marginea porţii. Uşa de lemn, strâmbă şi umflată de ploi, abia se deschide. Înăuntru te aşteaptă un miros aspru de îţi lăcrimează ochii. Nici nu urci către scările circulare de pe holul întunecat şi eşti întâmpinat de paznicul imobilului: câinele Bruno. "Staţi acolo! Cobor eu. E întuneric pe scară şi nu nimeriţi, iar câinele nu vă cunoaşte!", strigă un bărbat de la o fereastră, de undeva de la etajul al doilea.

Domn ales în "apartamentul 5"

Nea Vasile Maftei locuieşte de mai bine de 20 de ani în clădirea de la numărul 39. "Ştim de pe faţadă că aici s-a făcut Unirea. Cică sala în care a fost ales Cuza e sus, la vecinul de la apartamentul 5. Era o sală mare, de festivităţi. El a pus placaj şi a făcut două camere", ne spune chiriaşul. Camerele fostului hotel zac în igrasie, iar parchetul abia dacă se mai vede de mizerie. Oamenii se încălzesc la sobe cu lemne, iar pentru apă şi alte utilităţi au făcut diverse artificii. "Acum şase ani a crăpat acoperişul şi a plouat în case. Acum doi ani s-au stricat toaletele şi am scos ţevile prin spatele şi prin faţa casei. Gazele sunt la stradă, dar nu are rost să facem investiţia, că tot plecăm de aici", ne lămureşte nea Maftei. Bărbatul s-a obişnuit cu ideea că va părăsi în cel mult un an clădirea. "Mai avem de stat până în 2008. Cică imobilul a fost luat de unul, Miu, care a cumpărat de la cel care a primit clădirea pe Legea 10. Avem contracte de închiriere cu Miu ăsta. Ne ia peste 90 de lei pe lună, în timp ce la ICRAL plăteam 20", adaugă bărbatul.

Suspiciuni asupra legendei din Smârdan

După ce vor expira contractele de închiriere, imobilul de la numărul 39 va fi renovat, împreună cu celelalte clădiri ale Centrului Istoric. "Întreaga zonă va intra în renovare şi consolidare. Proprietarii vor beneficia de un ajutor de 16 la sută din valoarea lucrărilor, de la Ministerul Culturii, iar materialele folosite vor fi scutite de TVA", declară arhitectul-şef al sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu. Proprietarul clădirii este o societate comercială, care se arată interesată de revigorarea zonei. "Aşteptăm ca primăria să ne comunice strategia de reabilitare a zonei. Evident, amenajarea unui hotel în Centrul Istoric este o afacere bună", ne spune administratorul societăţii care deţine clădirea istorică. Cu toate că majoritatea locuitorilor de pe strada Smârdan ştiu că în acea clădire a fost ales domn Cuza, administratorul ştie adevărata istorie a imobilului. "Cert este că alegerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost în acest loc. Dar casa era alta. Ea a fost reconstruită în timp şi renovată la vremea aceea. Dar când s-a făcut unirea, aici chiar a fost hotel", adaugă administratorul casei din strada Smârdan.

Vestitul hotel, "măcinat" de comunişti

Potrivit istoricilor, Hotelul Concordia a fost construit în a doua jumătate a secolului 19, adică în 1852, şi avea 90 de camere. Preţul unei camere varia între 3 şi 8 franci pe zi, în funcţie de confort. Hotelul avea restaurant şi sală de cafenea şi biliard. Restaurantul servea specialităţi româneşti, franţuzeşti, nemţeşti şi italieneşti. Muşteriii erau aleşi din rândul negustorilor din zona Lipscani. Hotelul Concordia a trecut de-a lungul anilor prin două mari incendii. Unul în 1884, şi altul prin 1901. Clădirea a fost renovată şi luată în antrepriză de un anume Ghiţă Pascu, de la "Cafe de France", iar restaurantul din curtea hotelului a fost transformat ulterior într-o cafenea administrată de Kalman Zalmanovici. Imobilul a funcţionat ca hotel până după al Doilea Război Mondial, iar în timpul comunismului a fost administrat de ICRAL şi repartizat, potrivit legilor de atunci, oamenilor muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite