Casa Regală nu putea fi acţionar la Fondul Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Elisabeta şi domeniul Peleş - cu excepţia Castelului Pelişor aparţin patrimoniului naţional. De aceea, s-a pus problema dacă aceste imobile puteau fi retrocedate în natură sau în

Palatul Elisabeta şi domeniul Peleş - cu excepţia Castelului Pelişor aparţin patrimoniului naţional. De aceea, s-a pus problema dacă aceste imobile puteau fi retrocedate în natură sau în echivalent, respectiv prin acţiuni la Fondul Proprietatea.
Autorităţile au luat în calcul faptul că aceste bunuri pot fi retrocedate în natură şi în baza Legii 10/2001 au procedat la restituirea ca atare. Legea 10 face trimitere la o listă în care sunt cuprinse imobile ocupate de instituţii culturale (lit. a, alin. 4 din Anexa 2), categorie în care se încadrează Palatul Elisabeta şi domeniul Peleş.
Prin urmare, Casa Regală, ca beneficiar al acestor retrocedări, nu putea primi acţiuni la Fondul Proprietatea, dar conform legii citate are "obligaţia de a-i menţine destinaţia iniţială pe o perioadă de până la 3 ani de la emiterea deciziei sau dispoziţiei de restituire."
"S-a urmărit păstrarea echităţii, câtă vreme a existat posibilitatea retrocedării în natură, la fel şi în cazul răscumpărării de către stat a acestor imobile", ne-au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite