Casa Regala vinde Palatul Elisabeta si Pelesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul suveran cere statului o råscumpårare de 30.000.000 euro

domeniul Peles si Palatul Elisabeta, resedinta a familiei regale din 2001, sa fie cumparate de statul roman cu 30 milioane de euro.
Exceptie face Pelisorul, care ar urma sa devina, la dorinta Casei Regale, cetate de scaun, cu mentiunea ca va ramane in circuitul public. Tranzactia ar urma sa se faca imediat dupa retrocedarea Pelesului. "Casa Regala doreste ca Palatul Elisabeta sa fie transformat, si suntem de acord in principiu, intr-un muzeu al istoriei regalitatii autohtone", a declarat, ieri, Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor. Acesta a mai spus ca, in prezent, se vorbeste la modul general, urmand ca in viitor sa se puna la punct toate detaliile. In ceea ce priveste suma necesara rascumpararii, Iorgulescu a afirmat ca "nu este nicio problema. Banii exista. Trebuie doar sa vedem daca se poate realiza tranzactia in doua-trei transe. In principiu, guvernul este favorabil unei asemenea tranzactii".

In 2001, fostul suveran al Romaniei, Mihai I de Hohenzollern Sigmaringen, a cerut Primariei orasului Sinaia restituirea in natura a tuturor imobilelor care au compus domeniul Sinaia la momentul preluarii acestuia. De asemenea, i s-a solicitat Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat restituirea in natura a imobilelor componente ale domeniului Sinaia aflate in administrarea regiei. Doi ani mai tarziu, Andrew Popper, in calitate de reprezentant al fostului suveran, a cerut "recunoasterea caracterului abuziv al preluarii de catre stat a domeniului si restituirea in integrum a acestuia catre fostul proprietar care, ulterior, il va ceda statului roman in schimbul unei sume de bani". Potrivit unui act normativ initiat de fosta guvernare, Regele Mihai I ar fi trebuit sa primeasca 30 milioane de euro, in transe egale, timp de trei ani, in schimbul castelelor Peles, Pelisor si Foisor, precum si pentru colectiile, obiectele si celelalte bunuri mobile din inventarul acestora. Insa, la 9 noiembrie 2005, Curtea Constitutionala a respins propunerea, stabilind ca "dispozitiile legii privind reglementarea situatiei juridice a bunurilor fostului suveran sunt neconstitutionale". Prin urmare, Mihai I nu a mai putut primi aceasta suma, insa a solicitat din nou retrocedarea in natura a acestor imobile. Luna trecuta, Familia Regala s-a declarat nemultumita de ritmul procesului de retrocedare a Pelesului. Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a considerat ca Ministerul Culturii pune piedici procesului de retrocedare si tergiverseaza lucrurile. Actele de retrocedare pentru domeniul Peles ar fi trebuit semnate, dupa cum cum anuntasera oficialii romani, luna trecuta, odata cu retrocedarea Castelului Bran.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite