Casa Poporului, în programul de reducere a consumului de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul României, mai multe primării şi companii, printre care Metrorex, regionala CFR Craiova, au devenit parteneri ai programului european de reducere a consumului de energie prin iluminat,

Parlamentul României, mai multe primării şi companii, printre care Metrorex, regionala CFR Craiova, au devenit parteneri ai programului european de reducere a consumului de energie prin iluminat, "NewGreenLight".

Prin aceasta, aceştia se angajează, în mod voluntar, să îmbunătăţească iluminatul existent şi să proiecteze noi instalaţii, mult mai eficiente din punct de vedere energetic. "Companiile şi instituţiile care au intrat în programul NewGreenLight fac economii de energie între 20 şi 60% din factură, prin folosirea de lămpi inteligente şi becuri economice, dar şi prin sisteme automatizate de iluminat, unele dintre ele cu senzori de prezenţă", a declarat, ieri, directorul de programe al Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE), Corneliu Rotaru.

140 milioane de lei, factura de iarnă la căldură

De pildă, directorul tehnic al Camerei Deputaţilor, Alexandru Tănase, a declarat că Palatul Parlamentului şi-a redus factura la electricitate cu 2,5 milioane de lei anual după ce a investit în eficientizarea iluminatului pentru 10% din suprafaţa clădirii. Tănase a spus că au fost schimbate becurile incandescente cu unele economice şi s-au achiziţionat sisteme automatizate de iluminat, care au redus consumul de 5,5 milioane kWh la 1,5 milioane kWh. Un număr de 29.306 becuri economice au fost amplasate pe o suprafaţă modernizată de 33.100 metri pătraţi. Casa Poporului este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară. Numai la energia termică, capacitatea de consum instalată ajunge, potrivit directorului tehnic, la 32 gigacalorii, ocupând din acest punct de vedere o poziţie de top în Europa. "Avem facturi care ajung la 14 miliarde de lei vechi lunar, iarna, şi 600 milioane de lei, vara, când consumăm doar apă caldă", a spus Tănase. Pentru anul viitor, instituţia pregăteşte reducerea consumului electric la ascensoare, prin montarea unor motoare care consumă de două ori mai puţină energie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite