Casa Albă renunţă la "menţinerea direcţiei" în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tom Snow, a declarat că preşedintele Bush a renunţat la expresia "menţineţi aceeaşi direcţie" ("stay the course"), cu referire la situaţia din Irak,

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tom Snow, a declarat că preşedintele Bush a renunţat la expresia "menţineţi aceeaşi direcţie" ("stay the course"), cu referire la situaţia din Irak, pentru a sublinia noua atitudine de flexibilitate, în condiţiile actualelor izbucniri paroxistice de violenţă. Ieri, la Bagdad, gen. Casey şi ambasadorul Khalilzad au ţinut o conferinţă de presă extraordinară.
Retragere sau schimbare majoră
Rezumând situaţia, un fost director adjunct al operaţiunilor de "intelligence" în Irak, Wayne White, a apreciat că există două opţiuni: "fie retragerea, fie o schimbare majoră de strategie". Alternativa asupra căreia Washingtonul pare să se fi oprit este, cel puţin deocamdată, ca guvernul irakian să-şi asume o mai mare răspundere în operaţiunile de pacificare a propriei ţări. "Răbdarea Americii nu va dura la nesfârşit", a afirmat Bush într-un interviu televizat. Iar Rumsfeld a dezvăluit că în momentul de faţă se poartă discuţii pentru ca autorităţile irakiene, cărora li s-a încredinţat până acum controlul asupra a numai două provincii, să extindă acest control şi asupra celorlalte 16, în acest scop urmând să se stabilească termene precise, potrivit unui calendar riguros. Guvernul de la Bagdad al premierului Kamal al-Malaki nu a reuşit însă câtuşi de puţin până acum să pună capăt carnajului şi nici nu există semne că o va face. Aflat la Londra, adjunctul acestuia, Barham Salih, a făcut apel la forţele internaţionale să nu părăsească Irakul. "Nu se pune problema ca ele să-şi facă bagajele şi să-şi ia la revedere", a spus demnitarul irakian, adăugând că se cere din partea comunităţii internaţionale să fie realistă, "dar nu defetistă". Deocamdată însă un studiu CNN arată că doar 20 la sută din americani mai sunt de părere că războiul este pe punctul de a fi câştigat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite