Casa Albă caută ţapi ispăşitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul sacrificat, şeful staffului prezidenţial, Andrew Card

de cabinet al preşedintelui sau secretar general al Casei Albe.
Titularul acestei funcţii are un rol hotărâtor în stabilirea agendei şefului Executivului american, stabilind când şi cu cine se va întâlni acesta, precum şi în gestionarea relaţiilor dintre Casa Albă şi Congres. El are în subordine cele 400 de persoane care asigură bunul mers al complicatului mecanism, cu mii şi mii de rotiţe, al Casei Albe, fiind, totodată, primul dintre cei 19 consilieri prezidenţiali. De regulă, şeful staffului de la Casa Albă este nu numai principalul consilier al preşedintelui, dar şi un prieten apropiat al acestuia. În condiţiile când ierarhia guvernamentală a SUA nu prevede funcţia de prim-ministru, adesea şeful staffului îndeplineşte, neoficial, această funcţie. În ce-l priveşte, Card a fost alături de Bush din prima zi a preluării, în 2001, a primului său mandat, inclusiv în momente de maximă gravitate, cum au fost atentatele de la World Trade Center şi Pentagon. Ziua sa de muncă începea la 5,30 şi se termina după miezul nopţii.
Soldat credincios, Card a acceptat acum postura ingrată de ţap ispăşitor pentru încetineala cu care a reacţionat Casa Albă în vederea înlăturării consecinţelor uraganului Katrina, pentru modul defectuos cum a fost gestionat accidentul de vânătoare al vicepreşedintelui Dick Cheney, când acesta şi-a împuşcat un prieten, ca şi pentru tranzacţia care era cât pe-aci să încredinţeze controlul asupra principalelor porturi din SUA unei firme din Emiratele Arabe Unite. Locul său va fi luat de actualul director al problemelor bugetare, Joshua Bolten.
Nu este însă sigur dacă sacrificarea lui Card va satisface cererile congresmenilor republicani, care se tem că, la scrutinul din toamnă, s-ar putea să nu mai fie aleşi. Între altele, omul numărul doi al staffului prezidenţial, Karl Rove, considerat a fi avut un rol esenţial în intervenţia militară împotriva Irakului, rămâne la post.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite