Caruselul scumpiri-salarii prinde viteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea înflaţiei înseamnă în primul rând corecţia randamentelor . Dacă cresc salariile şi, în general, veniturile, se încinge inflaţia, pentru că munca - element de cost în orice

Creşterea înflaţiei înseamnă în primul rând corecţia randamentelor .

Dacă cresc salariile şi, în general, veniturile, se încinge inflaţia, pentru că munca - element de cost în orice produs - se scumpeşte implicit. Dar dacă munca nu "se scumpeşte", adică veniturile celor ce o prestează rămân pe loc, muncitorii îşi găsesc de lucru în alte părţi, pleacă în ţări mult mai "calde" din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, dacă salariile cresc de două ori mai rapid decât productivitatea - cum se întâmplă de mai multe luni încoace, avem o majorare nesănătoasă a veniturilor, care provoacă în primul rând inflaţia. Iar inflaţia - adică media scumpirilor - în creştere înseamnă o presiune din ce în ce mai mare pentru creşterea veniturilor.

Care creştere a veniturilor, dacă are loc, inflamează cererea diverselor produse, ale căror preţuri cresc - la fel de nesănătos, pentru că se consideră că oamenii "au de unde" să suporte noile scumpiri. Acest carusel aproape că se învârte de la sine, orice ţară se confruntă cu rotaţiile inevitabile şi dependenţa reciprocă a indicatorilor venituri-scumpiri.

Numai că, în România, caruselul se-nvârte din ce în ce mai rapid, atrăgând după sine alţi indicatori şi transformându-se, astfel într-un cerc vicios. Presiunea pe salarii adânceşte criza forţei de muncă şi, în acelaşi timp, impune angajatorilor să plătească mai mult decât face o anumită lucrare. Nu plăteşte, nu se mai găseşte omul care să o presteze, iar dacă se găseşte omul, acesta cere prea mult.

Productivitatea (eficienţa) muncitorului rămâne undeva în urmă nu pentru că lucrătorul nu are voinţă, ci pentru că firma nu mai are bani pentru dezvoltare, pentru o tehnologie nouă prin care să reducă costurile. În fine, creşterea inflaţiei înseamnă în primul rând corecţia randamentelor, ceea ce chiar că ne afectează pe toţi: dobânda obţinută din bancă, pentru banii depuşi, devine din nou mai mică decât media scumpirilor (real-negativă), iar micile plasamente în unităţi de fond, obligaţiuni sau pe Bursă nu mai dau plusurile la care ne aşteptam. Pentru că se "corectează" cu inflaţia.

În plus, având acest indice drept inamic principal, Banca Naţională e nevoită să mărească dobânda de intervenţie, sacrificând astfel sectoare întregi din economie. Iar în final, datorită acestei majorări, se scumpesc şi creditele. Abia acum se văd nu atât efectele secetei, cât consecinţele faptului că nu s-a luat nicio măsură împotriva acestora: caruselul scumpirilor prinde viteză şi va fi extrem de greu, dacă nu imposibil de oprit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite