Cartoful transgenic divide Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O legumă modificată genetic, respectiv banalul cartof, provoacă disensiuni în Uniunea Europeană. Cele mai multe ţări nu sunt de acord cu folosirea acestuia. Ţările membre UE şi-au

O legumă modificată genetic, respectiv banalul cartof, provoacă disensiuni în Uniunea Europeană. Cele mai multe ţări nu sunt de acord cu folosirea acestuia.

Ţările membre UE şi-au exprimat recent părerea referitoare la oportunitatea cultivării cartofilor modificaţi genetic. Aceştia sunt "ceruţi" de unii crescători de animale, ce ar dori să-i utilizeze ca furaje. 12 state au respins folosirea cartofului transgenic, dar altele zece au nesocotit avertizările organizaţiilor ecologiste şi au aprobat cultivarea acestuia.

Discuţiile contradictorii dintre ţările UE au fost alimentate de cererea colosului german BASF (cel mai mare producător german de chimicale) de a se recurge la cultivarea pe scară largă a mult-discutatului cartof. Votul de acum două zile a arătat că ţările care nu-l agreează sunt în număr de 12: Austria, Malta, Luxemburg, Letonia, Italia, Grecia, Cipru, Polonia, Ungaria, Danemarca, România şi Slovenia, în timp ce alte zece şi-au exprimat decizia "pentru": Finlanda, Irlanda, Bulgaria, Estonia, Marea Britanie, Olanda, Slovacia, Lituania, Suedia şi Republica Cehă.

Potrivit procedurii legale, ţinând cont de părerile diferite exprimate, Comisia va trimite dosarul cartofului transgenic la nivelul comisiilor ministeriale, care trebuie să se pronunţe asupra acestui subiect în cel mult trei luni.

Până la urmă, va câştiga

Dacă, după aceste trei luni, votul nu va desemna o majoritate largă "pro" sau "contra" cartofului transgenic, atunci Comisia va lua decizia finală care, după toate probabilităţile, va fi "pentru", dat fiind că bazează pe recomandările Agenţiei Europene de Securitate Alimentară (EFSA). Încă de la începutul dezbaterilor pe această temă, acest organism s-a pronunţat în favoarea cartofului modificat genetic.

"Este improbabil ca alimentul în cauză să aibă un efect nefast asupra sănătăţii oamenilor şi a animalelor ori să afecteze mediul înconjurător", a estimat EFSA încă de la începutul lui 2006. Dar acest aviz favorabil a fost aspru criticat de organizaţiile ecologiste, care au arătat, pe baza unor rezultate de laborator, că renumitul cartof are o genă rezistentă la medicamente. "Utilizarea acestui aliment, cu o genă rezistentă la unele antibiotice, este o decizie iresponsabilă, ce poate avea consecinţe dramatice", a avertizat Greenpeace în repetate rânduri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite