Cartofii au salvat inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea anuală a preţurilor a fost sub 5%

mai optimistă ţintă, de 5%, iar pe primele 10 luni din 2006 a fost mai mică de 3%.
Datorită, în principal, ieftinirilor la legume, fructe autohtone şi dulciuri din ultimele trei luni, dar şi la mărfurile nealimentare, rata inflaţiei din 2006 s-a menţinut sub pragul de 3 procente, chiar şi după 10 luni. Anul trecut, acest prag a fost depăşit încă din aprilie (3,5% faţă de decembrie anterior). Cât despre pragul minim de 5% al inflaţiei anualizate, acesta nu a mai fost atins niciodată, după 1989. În acelaşi timp, media lunară a scumpirilor din 2006 (0,3%) a coborât la jumătatea celei înregistrate în 2005 (0,7%). ţinta de inflaţie stabilită de Banca Naţională a României (BNR) pentru 2006 este de 5% plus/minus un punct procentual şi de 4% plus/minus un punct pentru 2007.
Pentru anul 2008, Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat o ţintă de inflaţie de 3,8%, plus/minus un punct procentual.
În octombrie, inflaţia a crescut şi fără să se scumpească gazul
Datele comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în octombrie, scumpirile faţă de luna anterioară nu au fost influenţate de utilităţi (gaze, curent, energie termică etc.), ale căror preţuri nu au evoluat nici în sus, nici în jos. Factorii care au dus la creşterea inflaţiei se regăsesc în evoluţiile libere de pe piaţă, respectiv în scumpirea ouălor, cu aproape 11%, şi a unor servicii - cu peste 2%. Astfel că scumpirea gazului - aplicată de autorităţi, începând chiar de astăzi, la sugestia preşedintelui Băsescu - va avea o puternică influenţă în evoluţia ce va fi anunţată pentru noiembrie 2006. Chiar şi aşa, economiştii spun că inflaţia se va plasa, la sfârşitul acestui an, sub punctul central ţintit de Banca Naţională a României. Însă există riscul ca trendul să fie inversat în 2007, ceea ce ar putea genera îngrijorare în rândul investitorilor, afirmă analiştii. Pentru sfârşitul acestui an, economiştii prognozează un nivel al inflaţiei cuprins între 4,6% şi 5%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite