Cărţile-vedetă ale târgului Bookfest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia încheiată ieri a fost un succes pentru majoritatea editurilor româneşti Reprezentanţii editurilor spun că ediţia din acest an a Bookfest a fost mult mai bună faţă de cea de

Ediţia încheiată ieri a fost un succes pentru majoritatea editurilor româneşti

Reprezentanţii editurilor spun că ediţia din acest an a Bookfest a fost mult mai bună faţă de cea de anul trecut, atât în privinţa vânzărilor, cât şi a vizitatorilor la stand.

Şi numărul vedetelor din lumea literaturii a fost în creştere. Curtea Veche i-a adus la Târgul de Carte de la Romexpo pe Orhan Pamuk, scriitorul turc premiat cu Nobel în 2006, pe unul dintre cei mai cunoscuţi autori maghiari contemporani, Peter Esterhazy, dar şi pe scriitorii Andrei Kurkov (Ucraina), Irina Denejkina (Rusia), Andrei Codrescu, Alexandru Bălăşescu şi Adrian Chivu.

Polirom a avut-o ca invitată pe Zeruya Shalev din Israel, iar editura Rao a prezentat-o publicului român pe scriitoarea spaniolă Julia Navarro. Ediţia a treia a Bookfest, care s-a încheiat ieri, se poate lăuda cu un număr-record de scriitori străini care au dat autografe la standurile editurilor, cu peste 50.000 de tiluri noi pe raft, dar şi cu un spaţiu mult mai aerisit faţă de cel de anul trecut (14.000 mp).

Lansările elitelor literare

Ieri, scriitorul maghiar Peter Esterhazy a vorbit la standul editurii Curtea Veche despre cartea sa "Harmonia Caelestis", despre care spune că "a fost scrisă destul de bine, iar dacă am puţin noroc, fiecare cititor, citind-o, îşi creează propria carte".

Sâmbătă, criticul Dan C. Mihăilescu a prezentat volumul "Poveşti de dragoste la prima vedere" al editurii Humanitas (de Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu şi Nicolae Manolescu), pe care l-a numit "o suită de revelaţii". Liiceanu a îndemnat cititorii să nu privească această carte ca o antologie, ci mai degrabă ca "un joc frumos".

"Este treaba cititorilor să aprecieze dacă m-am făcut de râs sau nu prin această povestire", a continuat Liiceanu. Polirom a lansat sâmbătă, la Bookfest, "Mitologii subiective" şi "Un om norocos" de Octavian Paler. Scriitoarea Ileana Mălăncioiu le-a prezentat ca fiind "opere de regăsire, un soi de călătorie spre sine însuşi".

Evenimente de Nobel

Un alt eveniment important de la Bookfest a fost lansarea a nouă traduceri ale laureaţilor cu Nobel Doris Lessing, Elfriede Jelinek şi Jose Saramago. Au mai apărut cărţile a trei dintre cei mai în vogă scriitori ai momentului, Jonathan Coe (Marea Britanie), Vladimir Makanin (Rusia) şi Richard Powers (SUA).

Miercurea trecută, au avut loc alte două lansări însemnate: "Evanghelia după Jimmy" a lui Didier van Cauwelaert (scriitor francez de origine belgiană) şi "Sângele nevinovaţilor" de Julia Navarro. Scriitoarea spaniolă a declarat că s-a îndrăgostit de România la "prima vedere".

De data aceasta, am scris o carte politică, dar nu este o carte de propagandă politică
Orhan Pamuk,
scriitor

Înghesuială la Pamuk

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, a fost asaltat de cititori, la standul editurii Curtea Veche. El a vorbit despre ultimul său roman, "Zăpada", şi a dat zeci de autografe. "Mi-a luat circa trei ani să scriu cartea în care am încercat să fac un microcosmos al Turciei", a explicat autorul.

El a mărturisit că a venit în România şi din alt motiv. Aseară, a primit , la Neptun, Marele Premiu Ovidius, în valoare de 10.000 de euro, la Festivalul "Zile şi Nopţi de Literatură".

Cele mai vândute cărţi

Humanitas:
Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu şi Nicolae Manolescu - "Poveşti de dragoste la prima vedere"
Radu Paraschivescu - "Cu inima smulsă din piept"
Nemira:
George R.R. Martin - "Urzeala tronurilor"
seria Orson Scott Card
Curtea Veche:
Orhan Pamuk - "Zăpada"
Andrei Codrescu - "Prof pe drum"
Polirom:
Salman Rushdie - "Versetele satanice"
Doris Lessing - "Poveşti africane"
Corint:
Marcel Proust - "În căutarea timpului pierdut"
Octavian Paler - "Viaţa pe un peron"
RAO:
John Grisham - "Fotbal şi pizza"
Julia Navarro - "Sângele nevinovaţilor"
All:
Jeremy Clarkson - "Suflet de maşină"
Diana Mandache - "Regina Maria a României"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite