Cartile vechi ale Bibliotecii Nationale vor fi iradiate la Magurele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.000 de pachete de carti, apartinand Bibliotecii Nationale, vor fi iradiate la Institutul de Specialitate de la Magurele. Este vorba de peste 250 metri cubi de carti vechi pe care iradiatorul

Peste 6.000 de pachete de carti, apartinand Bibliotecii Nationale, vor fi iradiate la Institutul de Specialitate de la Magurele. Este vorba de peste 250 metri cubi de carti vechi pe care iradiatorul le va steriliza, ne-a declarat Corneliu Ponta, seful departamentului IRASM (Instalatia de Iradiere in scopuri multiple) de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Aceasta actiune de curatire a volumelor - necesara pentru eliminarea microorganismelor - implica eforturi uriase, avand in vedere ca la o tura se sterilizeaza doar 10 metri cubi de produs. In plus, Iradiatorul mai are si alte lucrari de finalizat, pentru clientii sai obisnuiti. Facuta la "foc continuu", fara a mai lasa loc si altor comenzi, sterilizarea celor 6.000 de pachete de carti ar dura cam 31 de zile. Iradiatorul de la Magurele este singurul loc din Romania unde se poate realiza aceasta curatire.
Medicii cartilor spalau volumele, fila cu fila
In prezent, restaurarea cartilor de la Biblioteca Nationala a Romaniei se face la Laboratorul de patologie si restaurare a cartii, creat in 1967. Lucrarile aduse in laborator pentru restaurare trec printr-o serie de etape, incepand cu investigatiile biologice si chimice, urmate de tratamente de conservare si restaurare, terminandu-se cu confectionarea de sisteme individuale de protectie. Pentru parcurgerea acestor etape este necesara prezenta unei echipe compuse din biolog, chimist, restaurator corp carte si restaurator legatura. In urma investigatiilor fizico-chimice si biologice sunt elaborate metode de tratament specifice fiecarui caz in parte. Acestea pot fi de dezinfectie/dezinsectie, daca obiectul prezinta un atac biologic sau alte tratamente chimice (albirea, neutralizarea, fixarea pigmentilor si cernelurilor sau inlaturarea petelor). Curatarea uscata include operatiuni de desprafuire si indepartare mecanica a depozitelor de diverse naturi aflate pe suprafata filelor, cum ar fi spori de mucegai sau ceara. Curatarea umeda sau spalarea se face in cazul in care solubilitatea cernelurilor permite acest lucru. In functie de natura si starea de conservare a hartiei si de solubilitatea cernelurilor, spalarea se face in apa, la diferite temperaturi sau in amestecuri de apa cu alcool in diverse proportii. Avand in vedere toate aceste operatiuni, este de inteles de ce Biblioteca Nationala a apelat la serviciile Iradiatorului de la Magurele. Cartile curatite vor fi puse apoi pe rafturile din noul sediu din Bd. Unirii, in rafturi curate. Biblioteca Nationala are 13 milioane de unitati bibliografice, raspandite in 13 sedii, dintre care noua in Bucuresti si patru in provincie. Ea administreaza patrimoniul cultural national de publicatii, manuscrise, carte veche, incunabule, harti, fotografii, materiale audio-vizuale si documente electronice.
Si bisericile din lemn ar trebui duse la Iradiator
Specialistii in iradiere nu sunt la prima curatire de acest gen: in prezent, ei mai sterilizeaza lemnul apartinand Muzeului "Theodor Aman" din Capitala, care a fost deja transportat la Magurele. Un alt proiect a fost cel de curatire a catapetesmei Bisericii din Izvoarele, Prahova. Corneliu Ponta spune ca iradierea este singura posibilitate de restaurare a zecilor de biserici ortodoxe din Romania, cu valoare de patrimoniu, realizate din lemn.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite