Cartierul din judeţul nimănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni dintr-un cartier ANL, situat la graniţa dintre Brăila şi Galaţi, nu-şi pot face actele de identitate din cauza războiului dintre cele două judeţe Aproximativ 500 de

Sute de oameni dintr-un cartier ANL, situat la graniţa dintre Brăila şi Galaţi, nu-şi pot face actele de identitate din cauza războiului dintre cele două judeţe

Aproximativ 500 de tineri gălăţeni care locuiesc cu chirie în blocurile ANL nu au nici azi buletine cu noua adresă, deoarece cartierul în care stau a fost construit de către administraţia Galaţi pe teritoriul judeţului Brăila. La finalizarea lucrărilor, în anul 2005, reprezentanţii celor două localităţi căzuseră de acord pentru un proiect comun, o zonă metropolitană, care să cuprindă şi blocurile ANL. În prezent, înţelegerea a căzut, iar locatarii nici nu mai ştiu care le este adresa de rezident.

La circa un kilometru de poarta de ieşire din municipiul Galaţi, aproape de gura de vărsare a Siretului în Dunăre, se înalţă cartierul "Dimitrie Cantemir". Ar fi trebuit să se numescă Siret, dar printr-o hotărâre a Consiliului Local Galaţi i s-a schimbat denumirea tocmai ca să nu amintească obsesiv de bălţile pe care a început să se construiască, după înălţarea cotei cu mii de tone de pământ.

Cartierul "Dimitrie Cantemir" musteşte de viaţă, dincolo de braţele macaralelor care continuă să lucreze la ridicarea nivelului. Cele 20 de blocuri terminate deja sunt ocupate de tineri de până în 35 de ani, cu copii, 250 de familii în total.

Facturile - la o adresă, scrisorile - la alta

După ce au semnat contractele de închiriere, bucuria oamenilor de a avea o casă cu o chirie pe care să şi-o poată permite a fost umbrită de vestea că nu îşi pot trece în buletin noua adresă.

Stau pe strada Berlin, Londra sau Paris, unde vin şi facturile la utilităţi, dar restul corespondenţei lor ajunge la vechile adrese. Puţini sunt şi cei care au votat "în oraş", pe liste provizorii, pentru că nimeni nu s-a sinchisit să ducă măcar o urnă mobilă în cartierul cu peste 500 de locuitori cu drept de vot.

"Decât să mă fac brăilean, mai bine nu mai fac buletin"

"Suntem mulţumiţi de condiţiile de aici, dar avem probleme cu actele de identitate. Mie mi-a expirat buletinul, iar poliţia mi-a eliberat o carte provizorie de identitate, dar dacă vreau să fac un credit, băncile mă trimit la plimbare cu ea," a spus Mirela Tănasă, chiriaşă la ANL. Nici ambulanţa nu ajunge prea repede din cauza aceleiaşi confuzii.

"Am sunat o dată la Salvare şi a venit cea din Brăila, apoi au chemat una de la Galaţi, dar au întârziat mult, nu ştiau cine ar trebui exact să se ocupe de noi", a povestit Cristina Şerban, locatară în "Cantemir". Cum finalitatea conflictului este departe şi incertă, oamenii sunt revoltaţi numai la gândul că ar putea căpăta "buletin de Brăila". "Decât să mă fac brăilean, mai bine nu mai fac buletin", a adăugat bărbatul hotărât şi mândru de originea lui gălăţeană.

Istoria unor orgolii locale

Ideea unei zone metropolitane prin unirea celor două oraşe este veche. Dar mai veche este rivalitatea dintre locuitorii ei, accentuată acum de situaţia juridică a noului cartier. În 2002, guvernul emitea o hotărâre prin care dădea în administrarea municipiului Galaţi 1.000 de hectare de teren aparţinând judeţului Brăila, mai exact de pe raza comunei Vădeni, dar în apropierea oraşului Galaţi.

Aici au început să se construiască blocurile amintite. Patru ani mai târziu, Prefectura şi Consiliul Judeţului Brăila au chemat în justiţie Primăria Galaţi, solicitând anularea autorizaţiilor de construcţie emise pentru cartier. "Nu lipsa de legislaţie împiedică dezvoltarea zonei metropolitane, ci orgoliile. Cele două administraţii ar trebui să se întâlnească la jumătatea drumului dintre Galaţi şi Brăila şi să bată palma", a declarat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţei, Laszlo Borbely.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite