Cartierul caselor arse din Bucureşti
0În zona Gemeni există un Triunghi al Bermudelor autohton. Casele ard chiar şi de câteva ori pe săptămână, iar oamenii cred că au de-a face de fapt cu o metodă ieftină de demolare A
În zona Gemeni există un Triunghi al Bermudelor autohton. Casele ard chiar şi de câteva ori pe săptămână, iar oamenii cred că au de-a face de fapt cu o metodă ieftină de demolare
A ars de patru ori într-o săptămână. Subsolul şi toate camerele din imobilul de pe strada Ocolului nr. 2 sunt negre de la ultimele flăcări de acum o săptămână.
Ca un erou pe front, casa este încă în picioare. Fără un stăpân însă, clădirea a ajuns adăpostul copiilor străzii şi groapa de gunoi a romilor din zonă. Vecinii abia dacă mai pot închide ochii noaptea de frica următorului incendiu.
La câteva minute distanţă de Piaţa Gemeni, cum mergi spre Ştefan cel Mare, dai de zona Ocolului. Zeci de case stau să se prăbuşească, majoritatea locuite pe rând ba de romi clandestini, ba de cerşetori. O imagine sumbră. Mirosul care învăluie curţile acestor imobile cu geamurile sparte te convinge că eşti norocos cu vecinii tăi din cartierul Militari.
"I se pune foc, că costă prea mult să o dărâme"
Cu toate acestea, nu mizeria este principala problemă a oamenilor din zonă, ci incendiile constante care curăţă rând pe rând cocioabele. De când au început să ardă, oamenii cred că zona este blestemată. Asta este însă cea mai simplă explicaţie, pentru că, de fapt, focul este cea mai ieftină metodă de a demola o clădire veche. "La ora 2 noaptea m-am trezit în miros de fum, iar afară se auzea gălăgie. Casa de lângă mine ardea", spune proprietarul de la numărul 4. Povestea a început pe 20 ianuarie, când imobilul de la numărul 2 a
luat foc. Nelocuită, pentru că actualul proprietar, căruia i-a fost retrocedat imobilul, locuieşte în Statele Unite ale Americii, casa este la mâna oricui.
"L-am văzut pe moştenitor doar anul trecut, când a venit să ia casa", spune Alisa, vecina de vizavi. În doar cinci zile, casa a ars de patru ori. Pompierii dau vina pe copiii străzii care dorm prin subsolul casei şi fac focul înăuntru ca să se încălzească. Vecinii susţin însă că e mâna chiar a proprietarului, care plăteşte oameni să-i incendieze clădirea. "I se pune foc, că costă prea mult să o dărâme", explică unul dintre vecini, care a refuzat să-şi divulge numele. "Am înţeles că a primit autorizaţie de demolare pe 19 ianuarie şi la o zi, imediat, a luat foc", adaugă el. Oamenii se tem că în fiecare moment casa poate să ardă din nou. "Nu mai avem nicio siguranţă să locuim lângă casa asta", spune Alisa.
Pe locul doi în zonă, o casă păzită de opt câini
Nu departe de "torţa" de pe Ocolului, pe strada Vasile Lascăr, la numărul 164, este casa lui Dumitru Ciobanu (71 de ani). A doua în topul incendiilor din zonă. În cazul bătrânului, scânteia apare de la cartoanele, lemnele, frigiderele stricate şi maşinile de spălat depozitate în casă şi în curte. A ars de două ori, o dată la sfârşitul lui noiembrie şi apoi la începutul lui decembrie, anul trecut. Nea Dumitru dă vina pe vecinii săi. "Ăştia sunt de vină. Fir-ar ei să fie cu neamul lor de ţigani", spune el. Toţi din zonă îl ştiu pe nea Dumitru şi îi cunosc mai ales câinii care latră întruna, urcaţi pe grămada de gunoi din curte, care ajunge până la buza gardului. Oamenii sunt sătui de miros, dar frica lor cea mai mare este că imobilul poate să ia foc în orice secundă. "Dacă arunci un chibrit, ia foc tot ce e aici, iar vara nu poţi să stai de miros", se plânge disperată Violeta Păun, vecina de lângă casa bătrânului.
Nici pompierii nu au avut loc să intre
Omul nu lasă pe nimeni în curtea lui. Oricum, cine ar avea curajul s-o facă trebuie să se lupte întâi cu gunoaiele care blochează poarta şi, în special, cu cei opt câini. "Când a luat foc, pompierii au gonit câinii cu furtunurile cu apă, iar Onţanu nici nu a putut să intre", povesteşte râzând nea Dumitru. El mai spune că bicicletele vechi, cărucioarele fără roţi şi cartoanele din curte sunt "adunătura de o viaţă". Refuză cu orice chip să le arunce, sub pretextul că va face un ban de pe urma lor. "De 15 ani de zile tot adună la hârtii şi ce mai găseşte pe stradă", zice Eugenia Ilinca, în vârstă de 55 de ani. Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, susţine că o să rezolve situaţia împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, mai ales că "ştiu ce rezistenţă puternică opune proprietarul".
Când a luat foc, pompierii au gonit câinii cu furtunurile cu apă, iar Onţanu nici nu a putut să intre
Dumitru Ciobanu