Cartierul Someşeni, fără locuri de joacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii se joacă pe stradă sau în spatele bisericii, iar pentru a se da în leagăn sau pe tobogan, ei trebuie să se deplaseze în centrul oraşului sau în alte cartiere. Primăvara a scos copiii la joacă, iar parcurile din Cluj-Napoca sunt pline de râsete şi sunete stridente produse de leagăne.

Nu toţi copiii din oraş au, însă, unde să se joace. Astfel, în cartierul Someşeni nu există niciun loc de joacă dedicat copiilor. „De când ne ştim nu am avut niciun parc aici. Copiii se joacă pe stradă, chiar dacă e plin de praf, iar când vin maşini se trag la o parte, că s-au învăţat. Ne-am obişnuit fără parcuri, le vedem doar în oraş”, ne-a spus Cornelia Chiş, în timp ce îşi plimba nepoţica într-un cărucior, pe strada Băii. „Cu căruciorul ies doar pe străzile asfaltate, ne plimbăm câteva minute şi venim acasă. Bănci unde să ne oprim şi să stăm nu avem”, a mai spus aceasta.
Situaţia e mult mai tristă pentru copiii mai mari de trei ani. Pentru ei, un parc de joacă înseamnă a umbla patru kilometri dus-întors până în cartierul vecin, unde, între blocuri, sunt amenajate mai multe spaţii cu tobogane, leagăne sau gropi de nisip, împrejmuite cu garduri de protecţie. „Mergem cu copiii deseori în oraş, unde sunt parcuri, pentru că noi nu avem. Există un spaţiu verde în spatele bisericii, însă acolo nu există leagăne. De obicei, în Someşeni copiii se joacă pe stradă”, a spus Mihaela Boboş, un alt locuitor al cartierului.

Localnicii spun că nu au parc, primăria îi contrazice

Majoritatea copiilor se joacă în curtea şcolii sau a grădiniţei din cartier, de pe strada Traian Vuia. După program, însă, aceştia nu mai au voie să intre în curţile celor două instituţii. Rodica Selăgean, profesoară la Şcoala Generală nr. 12 din Someşeni, crede că un spaţiu dedicat copiilor este obligatoriu în fiecare cartier din oraş.
„E nevoie, e foarte mare nevoie de un parc de joacă, deoarece e lung drumul până în oraş. Cei mici nu au posibilitatea de a intra în şcoală sau grădiniţă după program şi, iată, se joacă în străzi”, a spus aceasta. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca îi contrazic pe localnici şi spun că au construit mai multe locuri de joacă.
„În cartierul Someşeni există patru locuri de joacă pentru copii, însă nu pot fi realizate altele ori extinse cele prezente deoarece locaţiile din zona respectivă sunt revendicate”, a spus Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al municipalităţii. Părerile celor din Someşeni arată cu totul altceva. Oamenii spun că spaţiile la care se referă primăria nu reprezintă locuri de joacă, ci zone nelocuite sau terenuri virane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite