Cartel Alfa şi UGIR 1903 intră în afacerea pensiilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari organizaţii sindicale şi patronatele din România mizează pe atuul milioanelor de membri, care, indirect, vor influenţa puternic piaţa AG2R Fond de Pensii, companie autorizată

Cele mai mari organizaţii sindicale şi patronatele din România mizează pe atuul milioanelor de membri, care, indirect, vor influenţa puternic piaţa

AG2R Fond de Pensii, companie autorizată recent, aparţine unei companii franceze cu acelaşi nume, Cartel ALFA şi UGIR 1903. De asemenea, CNSRL Frăţia şi Blocul Naţional Sindical sunt pe cale de a-şi constitui şi ele o societate proprie sau să încheie o colaborare cu unul din administratorii deja autorizaţi. Sindicaliştii ar putea să facă "cărţile" pe o piaţă a pensiilor aflată la început.

Amânările startului sistemului de pensii, cerute în multe rânduri de sindicate, ar putea avea o explicaţie în faptul că acestea intenţionau să îşi facă o societate şi nu aveau pregătite actele. Chiar şi în prezent, unele dintre cele mai influente confederaţii sindicale, CNSRL Frăţia şi Blocul Naţional Sindical, a căror membri nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei, comentează, pe site-urile proprii, faptul că startul pensiilor ar fi trebuit amânat.

"Din păcate, procedura de recrutare îi va prinde pe românii cu vârsta sub 45 de ani total neinformaţi, la discreţia oricărui agent cu putere de convingere, şi mulţi vor fi puşi în situaţia de a semna aderarea la un fond de pensii fără să ştie ce beneficii, riscuri, drepturi şi obligaţii presupune semnarea unui astfel de contract", se arată pe site-ul BNS.

Din surse neoficiale, am aflat că, de fapt, altul este motivul pentru care sindicaliştii criticau această grabă. Surse din medii sindicale ne-au dezvăluit faptul că, BNS împreună cu CNSRL Frăţia, intenţionează să intre, ori prin intermediul unei societăţi proprii, ori printr-o asociere cu o firmă deja autorizată, pe piaţa pensiilor obligatorii.

Pactul dintre patronate şi sindicate din businessul administrării fondurilor de pensii ar putea avea efecte puternice asupra cotelor de piaţă ţintite de jucători. Astfel, ceilalţi 16 administratori autorizaţi pe Pilonul II au toate motivele să se teamă de forţa pe care ar putea-o pune în mişcare cei un milion de membri ai Cartel Alfa şi cele peste 20.000 de companii mici şi mari (cu mii de salariaţi) aparţinând UGIR 1903, acţionari minoritari la AG2R Fond de Pensii.

Asta pentru că este de la sine înţeles că angajaţii ar avea ca primă opţiune un fond de pensii aparţinând sindicatului/patronatului care îi reprezintă. În plus, numărul ar putea creşte prin faptul că fiecare angajat îşi va convinge/aduce în sistem şi membri ai familiei, lucru care ar spori şi mai mult numărul de investitori ai fondului AG2R.

Grad de risc mediu pentru fondul "Alfa"

Circa 7.000 de agenţi (pentru care se vor depune dosarele de autorizare) vor vinde pensii pentru AG2R Fond de Pensii, care va avea un grad de risc mediu. "Filozofia fondului este de investire pe generaţii de active", ne-a declarat Petre Dandea, vicepreşedintele Cartel ALFA. Cu alte cuvinte, cu cât participantul înaintează în vârstă şi activele sale au nevoie de lichidităţi, cu atât plasamentele fondului în ce-l priveşte vor fi investite în instrumente cu grad de risc mai scăzut.

Numărul de participanţi vizat de AG2R Fond de pensii, estimat de vicepreşedintele Cartel ALFA, se ridică la 300.000 de participanţi în primii trei ani, considerând că potenţialii participanţi eligibili la sistem sunt de 2,7 milioane. Ceea ce este de remarcat în prospectul fondului este faptul că, dintre toţi cei 17 administratori (incluzând compania cu acţionariat francez, sindicate şi patronat) comisionul de administrare permanent al AG2R este mai mic de 10 ori decât la ceilalţi competitori, adică de 0,045%/lună.

De asemenea, şi penalitatea în caz de transfer la alt competitor este mai mică de 5% din activul personal (la fel ca la celelalte 16 societăţi) fiind stabilită la 3,5%.

Grupul AG2R, lider pe piaţa pensiilor din Franţa, şi-a alocat peste 20 de milioane de euro pentru a începe activitatea pe piaţa românescă a pensiilor private obligatorii (Pilonul II), incluzând în aceasta capitalul social şi campania de publicitate, mai spune Dandea.

AG2R, lider pe piaţa pensiilor din Franţa

AG2R, acţionarul majoritar al companiei cu acelaşi nume din România, a fost creată în Franţa, în 1951, de către angajatori şi salariaţi pentru a oferi pensii complementare obligatorii (echivalentul Pilonului II). Compania are în prezent aproape 5.000 de salariaţi, 5 milioane de participanţi, plăteşte 2,7 milioane de pensii lunar şi administrează active de 12 miliarde de euro pentru salariaţii francezi. AG2R are parteneriate în Rusia, Bulgaria, Maroc, Algeria, Grecia şi Vietnam, iar în curând, în Serbia şi China.

Daniel Dăianu: "Implicarea sindicatelor este nefirească"

Contactat telefonic pentru a afla o părere obiectivă a unui specialist, fostul ministru al finanţelor, Daniel Dăianu, este de părere că implicarea organizaţiilor sindicale în business-ul administrării fondurilor de pensii nu va garanta nimănui performanţa economică.

"După părerea mea, aici avem un conflict de interese şi asta pentru că în mod automat apartenenţa la un sindicat care administrează un fondul privat de pensii va conduce indirect la participarea acelor muncitori cu bani în acea direcţie. Aceeaşi situaţie riscantă din punctul meu de vedere este când fondul de pensii este parte din grupul de companii. Avem exemplul companiei Enron. Când a picat societatea, automat a picat şi fondul de pensii", a concluzionat Dăianu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite