Cartea Dunării albastre, pentru copii de gimnaziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea Dunării albastre, pentru copii de gimnaziu
Cartea Dunării albastre, pentru copii de gimnaziu

Un set educaţional adresat elevilor de gimnaziu, numit simbolic "Cartea Dunării albastre", a fost lansat ieri, la Muzeul Ţăranului Român, cu prilejul Zilei Dunării. Data de 29 iunie este

Un set educaţional adresat elevilor de gimnaziu, numit simbolic "Cartea Dunării albastre", a fost lansat ieri, la Muzeul Ţăranului Român, cu prilejul Zilei Dunării.

Data de 29 iunie este ziua fluviului, pentru că în această zi, în anul 1994, la Sofia a fost semnată Convenţia privind cooperarea pentru protecţia fluviului Dunărea.

Cutia destinată şcolilor cuprinde un întreg kit (set) educativ pentru uzul profesorilor în procesul de educaţie a copiilor de şcoală generală.

Cu ajutorul acestor materiale, copiii vor învăţa că Dunărea şi afluenţii săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Că, de milenii, fluviul Dunărea a jucat un rol crucial în dezvoltarea Europei Centrale şi de Sud-Est.

Cartea educă tinerii

Dar scopul cărţii nu se limitează la informare, ci îşi propune educarea copiilor în spiritul apartenenţei la valorile şi tradiţiile spaţiului dunărean, precum şi conştientizarea generaţiei tinere cu privire la necesitatea protejării acestui bazin hidrografic.

Kitul educaţional numit "Cartea Dunării albastre" a fost conceput de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea, varianta în română fiind adaptarea celei din engleză, numită "Danube Box".

Despre fluviu

Dunărea parcurge 2.845 de kilometri de la izvor (Munţii Pădurea Neagră din Germania) până la vărsare.

Este cel mai internaţional bazin hidrografic din lume, pentru că străbate 18 ţări: Germania, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Muntenegru, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina.

Pe malurile Dunării, locuiesc 81 de milioane de oameni şi peste 5.200 de specii de floră şi faună.

În prezent, Bazinul Dunării acoperă doar 20 la sută din suprafaţa iniţială acoperită de apă, din care doar jumătate mai prezintă caracteristici naturale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite