Caricaturile personalităţilor româneşti n-au loc în expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional Cotroceni şi Institutul Cultural Român au refuzat să găzduiască o expoziţie de caricatură cu cele mai importante figuri istorice şi culturale din România "Proiectul

Muzeul Naţional Cotroceni şi Institutul Cultural Român au refuzat să găzduiască o expoziţie de caricatură cu cele mai importante figuri istorice şi culturale din România

"Proiectul cultural <> a fost condamnat la moarte de Cotroceni". Aşa îşi începe protestul Nicolae Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Caricaturiştilor "Cartoonists Rights Network" (CRN). În peste şapte ani, 1.500 de artişti plastici din 123 de ţări i-au trimis acestuia 5.000 de lucrări satirice ce înfăţişează cele mai importante figuri istorice şi culturale din România.

Nicolae Ioniţă a cerut ajutor Muzeului Cotroceni şi Institutului Cultural Român (ICR) pentru a expune o parte din caricaturi, însă s-a izbit de refuzul instituţiilor. Deşi s-au deschis numeroase expoziţii în Bulgaria, Ucraina, Turcia, Spania şi Serbia, în România nu s-a găsit niciodată o sală care să găzduiască vreuna din expoziţiile acestui proiect.

"O jignire adusă culturii române"

Institutul Cultural Român a respins propunerea de a deschide o expoziţie la sediul său, precum şi ideea de a tipări un album cu unele din operele de artă adunate. Recent, nici Muzeul Naţional Cotroceni nu a agreat organizarea expoziţiei, care ar fi urmat să fie vernisată de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie 2007.

Nicolae Ioniţă, preşedintele Asociaţiei Caricaturiştilor, încearcă de şapte ani să organizeze o expoziţie în România, dar n-a reuşit până acum. "În opinia lor este o jignire care se aduce culturii române".

Ioniţă a solicitat sprijin şi la Teatrul Naţional, de unde i s-a spus că trebuie să suporte personal cheltuielile. "Eu sunt o persoană particulară şi am buzunarul subţire.... Mi-au spus că n-au bani pentru aşa ceva", afirmă Ioniţă.

1 Decembrie, prea solemn pentru caricaturi

Adina Renţea, directorul Muzeului Naţional Cotroceni, spune că programul cultural al muzeului este făcut cu un an înainte, cel pe 2007 fiind definitivat anul trecut, în noiembrie. "Eu m-am adresat unui om de cultură şi am crezut că înţelege. Iar pentru 1 Decembrie avem deja pregătită o altă expoziţie", declară Adina Renţea, care consideră că acest gen de expoziţie nu face obiectul de interes al muzeului. "Expunem lucrări cercetate de specialiştii muzeului şi ele trebuie să fie de cel mai înalt nivel".

Directorul Muzeului Cotroceni mai aminteşte că Nicolae Ioniţă a trimis o simplă propoziţie pe site-ul preşedinţiei, lucru care "nu se face". "Eu nu contest valoarea acestor caricaturi. Dânsul trebuia să ceară o întrevedere cu mine, poate era cu totul altceva.

Ne gândeam la un workshop, ceva... Oricum nu se poate face anul acesta de 1 Decembrie, într-un moment atât de solemn.... chiar dacă aceasta este artă. E un muzeu de rang naţional!", spune Adina Renţea. Tania Radu, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, a precizat, pentru "Adevărul", că Nicolae Ioniţă a propus proiectul printr-un mesaj electronic.

"În contextul în care eram, am spus nu, pentru că expoziţia nu intra în strategia noastră pe termen scurt. Nu puteam disponibiliza un buget sau să-l legăm de alte proiecte în derulare".

Institutul Cultural: Refuzurile nu neagă valoarea

Vicepreşedintele ICR crede că Nicolae Ioniţă ar avea mai mare succes dacă ar intra pe site-ul ICR şi ar consulta liniile de finanţare pentru proiecte deschise în urmă cu doi ani. Există comisii de jurizare care evaluează proiectele înscrise la concurs, iar şansele s-ar multiplica. "Nu cred că ICR trebuie certat, pentru că se ocupă mai ales cu organizarea expoziţiilor din străinătate.

Spaţiul de expoziţie de la sediul din Bucureşti este modest şi inaccesibil publicului", adaugă Tania Radu, care lasă uşa institutului deschisă pentru orice gen de proiecte. "Noi nu ne permitem să radem de pe harta culturală un proiect. Refuzurile dictate de un anumit context nu înseamnă negarea valorii".

Textul unui refuz

Pe site-ul www.caricatura.ro, Nicolae Ioniţă (foto) a publicat răspunsul la scrisoarea adresată preşedintelui României, Traian Băsescu, prin care îi propunea organizarea expoziţiei. Răspunsul conducerii Muzeului Naţional Cotroceni a fost prompt.

"Administraţia Prezidenţială
Muzeul Naţional Cotroceni

Domnule Nicolae Ioniţă,

În urma analizei noastre s-au constatat următoarele:

Expoziţia propusă de către dvs. nu se încadrează în profilul Muzeului Naţional Cotroceni. Spaţiul expoziţional Cotroceni este destinat unor importante personalităţi ale culturii române şi universale. Totodată, caricaturizarea marilor figuri ale iconografiei istorice naţionale române, indiferent din ce colţ de lume ar proveni autorii desenelor, nu poate face obiectul interesului nostru" -

Adina Renţea,
Directorul Muzeului Cotroceni

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite