Caricaturile despre Profet aruncă în aer relaţia danezilor cu arabii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce părea la început un incident relativ minor capătă, pe zi ce trece, dimensiunile unei veritabile crize cu implicaţii internaţionale, generând, în acelaşi timp, o aprinsă dezbatere în

Ceea ce părea la început un incident relativ minor capătă, pe zi ce trece, dimensiunile unei veritabile crize cu implicaţii internaţionale, generând, în acelaşi timp, o aprinsă dezbatere în jurul întrebării "cât de departe se poate merge în ce priveşte afirmarea libertăţii de expresie?".
Totul a pornit, cum se ştie, de la publicarea în cotidianul danez "Jyllands-Posten" a unei suite de 12 caricaturi care îl reprezentau pe profetul Mohamed în poziţii insultătoare. Între altele, una dintre aceste caricaturi îl înfăţişa pe profet purtând un turban din care se ivea vârful unei bombe. Or, religia musulmană interzice cu stricteţe reproducerea chipului profetului, pentru a nu mai vorbi de ipostazele ofensatoare în care acesta era pus. Episodul a stârnit o furtună de proteste în ţările islamice, unde mari mulţimi de oameni au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima indignarea. 17 ţări arabe s-au adresat guvernului de la Copenhaga, cerându-i să adopte măsuri împotriva ziarului vinovat. Arabia Saudită şi-a retras ambasadorul de la Copenhaga, Siria a făcut acelaşi lucru cu însărcinatul ei de afaceri, iar Libia şi-a închis, pur şi simplu, ambasada. Sediul Uniunii Europene din Fâşia Gaza a fost ocupat pentru scurtă vreme, iar la Ambasada Danemarcei din capitala siriană, Damasc, a fost lansată o falsă alarmă despre un atentat cu bombă.
În paralel, în ţările islamice a fost declanşată o acţiune de boicotare pe scară largă a mărfurilor daneze, inclusiv produsele lactate, care au o mare căutare pe piaţa musulmană. Hipermagazinele Carrefour din Egipt, Emiratele Arabe Unite, Omar şi Qatar au retras din rafturile lor aceste produse. Ca urmare a boicotului, marile companii de produse lactate daneze au suferit pierderi de milioane de dolari, sute de salariaţi fiind ameninţaţi cu concedierea, întrucât nu mai au de lucru.
"Da, avem dreptul să-l caricaturizăm pe Dumnezeu"
În faţa acestor reacţii, ziarul şi-a cerut scuze, iar premierul Anders Fogh Rasmunssen, amintind că Danemarca are o lungă tradiţie în ce priveşte libertatea presei, şi-a exprimat profundul regret pentru cele întâmplate. Departe de a se potoli, furtuna s-a intensificat încă şi mai mult când un şir de ziare din Franţa, Germania, Spania, Italia au reprodus, la rândul lor, caricaturile, însoţindu-le de comentarii asupra dreptului de libertate a expresiei. Cotidianul "France Soir" a publicat, pe toată lăţimea paginii întâi, un titlu cu litere mari: "Da, avem dreptul să-l caricaturizăm pe Dumnezeu". În acelaşi sens, ziarul german "Die Welt" a afirmat, tot pe prima pagină, că "dreptul la blasfemie" este una dintre libertăţile fundamentale ale democraţiei. Asemenea gesturi nu au făcut decât să toarne gaz peste foc. Alarmat, proprietarul cotidianului francez l-a concediat pe redactorul-şef, în paginile aceluiaşi cotidian apărând articolul unui teolog care îşi exprima regretul că "sentimentul sacrului a dispărut".
Episodul, care aminteşte, într-un fel, de vâlva stârnită la noi în ţară de prezentarea pe scena unui teatru ieşean a unei piese cu tematică religioasă pretins demistificatoare, e departe de a se fi încheiat, speranţele fiind ca repetatele scuze şi regrete pentru caricaturile ofensatoare să-şi facă, până la urmă, efectul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite