Caricaturile cu Mahomed, pe tricourile unui ministru italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de oameni devasta tot ce îi ieşea accidental în cale. Din păcate, forţele de ordine au împuşcat mortal un copil de opt ani. Transportul în comun a fost paralizat, s-au închis absolut toate

de oameni devasta tot ce îi ieşea accidental în cale. Din păcate, forţele de ordine au împuşcat mortal un copil de opt ani.
Transportul în comun a fost paralizat, s-au închis absolut toate magazinele şi şcolile. O situaţie similară se înregistra şi în oraşul Tare, unde acţiunile de protest faţă de caricaturile cu Mahomed au dus la pogromuri şi ciocniri violente cu poliţia. Demonstraţiile au fost reluate ieri şi la Lahore, unul dintre cele mai importante oraşe din Pakistan. 1.500 de studenţi de teologie s-au încăierat cu forţele de ordine. Preşedintele pakistanez Musharaf a făcut apel la reţinere, dar fără prea mult succes.
Premierul Rasmussen acuză grupurile de interese din lumea musulmană
Un oficial american consideră că SUA trebuie să răspundă la controversa creată în jurul caricaturilor profetului Mahomed, publicate în mai multe ziare europene, printr-o intensificare a eforturilor de a promova reforma în Orientul Mijlociu. Secretarul de stat adjunct pentru probleme europene, Dan Fried, aflat pentru consultări la Bruxelles, a acuzat autorităţile din Iran şi Siria de alimentarea mâniei populare faţă de publicarea caricaturilor şi a subliniat că această dispută a scos în evidenţă necesitatea ca musulmanii moderaţi să aibă o voce mai puternică în regiune. şi premierul danez Anders Fogh Rasmussen a declarat pentru "El Pais" că există în lumea islamică grupuri cu un interes personal care exploatează în scopuri proprii situaţia creată de publicarea caricaturilor.
Irakienii cer retragerea trupelor daneze
Consiliului guvernoratului din Basra, a cerut retragerea trupelor daneze din provoncie până ce guvernul de la Copenhaga prezintă scuze după publicarea de caricaturi ale lui Mahomed.
Înainte de a lua o hotărâre, primul ministru danez Anders Fogh Rasmussen a anunţat că va cere guvernului irakian să ia o poziţie clară faţă de menţinerea trupelor daneze în Irak.
PE încearcă să pună capăt urii interreligioase
Parlamentul European a luat în discuţie ieri situaţia din Uniunea după declanşarea scandalului caricaturilor. Preşedintele popularilor, Hans-Gert Poettering, a propus crearea unei comisii de experţi europeni şi islamici care să prevină apariţia în amnualele şcolare a unor conţinuturi ce promovează ura interreligioasă.
Ministrul ceh de Externe, Cyril Svoboda, încearcă să obţină sprijinul statelor membre UE pentru a acorda Danemarcei compensaţii financiare pentru pierderile economice suferite din cauza reacţiei lumii musulmane la publicarea caricaturilor. Svoboda a spus că Uniunea ar trebui să-şi manifeste sprijinul ferm faţă de principiul libertăţii de expresie. Demnitarul ceh doreşte ca europenii să compenseze cumva boicotul produselor daneze în statele musulmane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite