Carenţa de fier este mai frecventă primăvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ea poate fi atenuată prin consumul de salată şi ficat la grătar Simptome precum ameţeala, oboseala, palpitaţiile sau durerile severe ale pieptului se pot datora lipsei de fier din

Ea poate fi atenuată prin consumul de salată şi ficat la grătar

Simptome precum ameţeala, oboseala, palpitaţiile sau durerile severe ale pieptului se pot datora lipsei de fier din organism, adică anemiei feriprive. Boala se manifestă la orice vârstă şi nu are legătură cu greutatea corporală. În cazul în care anemia se datorează lipsei de vitamină B12, acestor simptome li se adaugă o stare de confuzie, dificultate în menţinerea echilibrului, depresii şi tremurul membrelor inferioare şi superioare.

Anemia apare ca urmare a scăderii numărului de celule roşii sau a hemoglobinei din organism. Ea se manifestă atunci când nivelul de oxigen transportat în corp este sub nivelul normal, organismul persoanei în cauză ajungând să fie suboxigenat. Simptomele specifice anemiei diferă în funcţie de cauza care a declanşat afecţiunea. Astfel, dacă anemia se datorează lipsei de fier, bolnavul va acuza oboseală, paloare, slăbiciune, dureri severe ale pieptului, oprirea respiraţiei sau, din contră, respiraţie precipitată, palpitaţii, scăderea tensiunii arteriale.

În cazul în care pacientul prezintă anemie cauzată de lipsa vitaminei B12, simptomelor de mai sus li se adaugă o stare de confuzie, dificultate în menţinerea echilibrului, depresii, tremurul mâinilor şi al picioarelor.

Anemia, depistată prin teste de sânge

"Anemia este diagnosticată în urma analizării simptomelor pacientului şi a realizării unui test de sânge care măsoară nivelul hemoglobinei, al acidului folic, al vitaminei B12 şi al bilirubinei din sânge. Dacă valorile nu se încadrează în limitele normale, 4-5 milioane de celule roşii şi între 11-13 grame de hemoglobină în sânge, avem de-a face cu simptome clasice ale anemiei. Dimensiunea celulelor roşii oferă informaţii suplimentare cu privire la tipul de anemie prezentat de pacient", ne-a explicat dr. George Gearavela, de la Centrul Clinique Plus. Alte metode de depistare includ o biopsie a măduvei osoase, foarte folositoare în identificarea anemiei cauzate de lipsa vitaminei B12. Carenţa de fier este mai frecventă primăvara şi iarna datorită lipsei alimentelor care ne asigură necesarul de fier. "Printre alimentele cele mai indicate amintesc leguminoasele, salatele, urzicile, fructele proaspete, precum caisele şi piersicile, pâinea neagră integrală, ficatul şi muşchiul de vită, ambele preparate la grătar, mai în sânge, sucul de sfeclă roşie, citricele şi mierea", ne sfătuieşte dr. Gearavela.

Persoanele predispuse a fi anemice

Femeile - din cauza pierderii mari de sânge în perioada menstruaţiei, pierderi ce duc la apariţia deficitului de fier

Bolnavii de ulcer

Bebeluşii suferă şi ei de anemie, aceasta fiind dobândită fie genetic, fie în urma unei naşteri premature

La copii, anemiile severe apar ca urmare a combinării perioadei de creştere cu o dietă sărăcăcioasă

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite