Cardurile europene de sănătate, înlocuite de certificate gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care vor să plece în străinătate şi vor să-şi facă un card european de asigurat îşi pot ridica numai documentul provizoriu, din cauza expirării contractului dintre Casa

Românii care vor să plece în străinătate şi vor să-şi facă un card european de asigurat îşi pot ridica numai documentul provizoriu, din cauza expirării contractului dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi firma care producea acele carduri. Încă de la începutul acestei luni, românilor le-au fost eliberate certificate europene de sănătate, o hârtie care înlocuieşte cardul. Aceste documente au mai fost folosite şi la începutul anului, ca măsură provizorie pentru românii care trebuiau să părăsească ţara în primele săptămâni ale anului. Astfel, ei au putut să beneficieze de statutul de asigurat european până la producerea şi distribuirea primelor carduri. Conform purtătorului de cuvânt al CNAS, Mariana Păcurariu, documentele vor fi valabile şase luni de zile şi vor ţine locul cardului de sănătate până în momentul în care se va stabili firma care va produce în viitor aceste carduri.

Există însă şi avantaje. Spre deosebire de cardurile de asigurat european, care au costat 2,2 lei, certificatele sunt gratuite şi sunt perfect valabile pe teritoriul european timp de şase luni de zile. Până acum au fost eliberate, în Bucureşti, peste 8.500 de carduri europene de asigurare socială, însă autorităţile nu ştiu câţi români au fost îngrijiţi pe baza acestora, deoarece nu există o centralizare la nivelul instituţiei. Până acum nu s-a făcut nicio decontare pentru că datele sunt în curs de procesare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite