Cărbunele sabotează panourile solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii admit că energia solară e soluţia viitorului, dar nimeni n-o promovează. Creşterea preţului petrolului a determinat multe guverne, dintre care nu lipsesc cele ale Statelor Unite

Specialiştii admit că energia solară e soluţia viitorului, dar nimeni n-o promovează.

Creşterea preţului petrolului a determinat multe guverne, dintre care nu lipsesc cele ale Statelor Unite şi Marii Britanii, să redeschidă capitolul "cărbune". Din nou, investiţiile în noile tehnologii sunt amânate, în ciuda angajamentelor pe care statele lumii şi le-au asumat la Bali.

Deşi panourile solare pot fi instalate pe fiecare casă şi pot scuti oamenii de facturile colosale la electricitate, gaze şi căldură, investiţiile guvernamentale în dezvoltarea acestui domeniu sunt minunate, dar lipsesc cu desăvârşire.

În anul 1958, când panourile solare reuşeau să alimenteze cu succes satelitul Vanguard I, întreaga planetă s-a bucurat, crezând că omenirea a scăpat de problema energiei. Presa americană a scris atunci că până la elaborarea unui sistem rentabil de utilizare pe scară largă a energiei solare nu mai e decât un pas.

De atunci panourile s-au îmbunătăţit, au devenit mai performante şi mai accesibile, dar tehnologia care ne va salva de criza petrolului e tot la un pas distanţă.


Americanii au apărat petrolul


Politica Administraţiei Bush, care a încercat să rezolve criza energetică prin reducerea dependenţei americane de petrolul importat, n-a reuşit decât să blocheze mijloacele financiare în războaiele din lumea arabă, împiedicând astfel investiţiile ce s-ar fi putut face în dezvoltarea unor tehnologii rentabile pentru folosirea energiilor alternative, precum cea solară.

Creşterea preţului la petrol i-a avantajat, desigur, numai pe cei care vindeau petrol. Într-un stat precum Montana, unde încă se extrag cantităţi mari de cărbune, acest combustibil fosil, aparent abandonat în urmă cu două decenii, a devenit, din nou, cea mai rentabilă resursă energetică.

Se fac centrale pe cărbune atât în SUA, cât şi în Anglia şi China, se vorbeşte din nou despre centrale nucleare, dar nimeni nu pare dispus să rupă mâţa-n două şi să ofere populaţiei înrobite energetic soluţia de a scăpa prin mijloace proprii.


Nu există centrale solare de bloc


Studiile arată că aproape jumătate din populaţia României locuieşte la oraş, recte la bloc. Cu toate acestea, nicio asociaţie de locatari nu poate să cumpere o centrală solară, pe care s-o monteze pe bloc şi la spălătorie, pentru simplul motiv că nu există! Nimeni nu s-a gândit s-o construiască! Orice român care a fost în Grecia sau în Turcia a observat că fiecare casă are un sistem cu panouri solare, dacă nu de producere a energiei electrice, măcar pentru încălzirea apei menajere.

Sigur, s-ar putea obiecta că la ei este mai multă lumină solară. Poate, dar nici la noi nu e chiar puţină. Şi atunci, de ce nu investim într-o astfel de soluţie? Statul poate interveni în favoarea energiilor regenerabile în două moduri: ori subvenţionează panourile solare şi turbinele eoliene, ori pune taxe uriaşe celor care poluează, astfel încât producerea energiei prin arderea combustibililor fosili să coste mai mult decât soluţiile nepoluante. Germania a optat pentru prima metodă. Olanda, pentru a doua. Noi ce aşteptăm?


Turn solar, cu sute de panouri amplasate în deşert


Oricât ar părea de neînsemnată puterea electrică obţinută de un singur panou solar, dacă se unesc "forţele" a mii de astfel de unităţi se pot realiza, încă de pe acum, centrale electrice rentabile, mai ales în zonele deşertice. O altă metodă este construirea unei centrale-turn, care captează energia luminoasă reflectată de sute de oglinzi răspândite pe sol, în jurul ei. Astfel de turnuri au fost deja ridicate în California şi Spania. La numai 18 kilometri de oraşul Sevilla, în localitatea Sanlucar la Mayor, spaniolii au construit aşa-numitul PS10 (Planta Solar10).


Călcâiul lui Ahile e dezinteresul


Problema panourilor solare, care sunt fie pentru încălzirea apei menajere, fie pentru producerea de curent electric, este rentabilitatea. Sigur, energia soarelui e gratis, dar costă investiţia şi întreţinerea aparaturii. În zona temperată mai apare şi problema cerului înnorat din anotimpurile reci.

Dar asta e tot. Nu e nevoie de o întreagă industrie de extragere a petrolului sau a cărbunelui, ca în cazul combustibililor fosili. Şi nici de transport. S-ar zice, prin urmare, că panourile solare, odată cumpărate şi instalate, sunt veritabile mine de aur.

Da, dar dacă s-ar generaliza folosirea panourilor solare, energia ar fi mai ieftină, iar oamenii n-ar mai avea nevoie de cărbune sau petrol! Prin urmare, banii economisiţi de noi ar lăsa nişte buzunare fără conţinut. Şi atunci, întâmplător sau nu, nimeni nu e dispus să încurajeze panourile solare. Nu se fabrică, nu se fac cercetări, nu sunt în magazine şi nici măcar nu se importă.

Energia solară poate acţiona vase sau avioane mici

Primul vas acţionat cu energie solară a fost construit în 1975. În 1995, astfel de vase de pasageri, acţionate numai de curentul produs cu ajutorul panourilor solare au fost puse în vânzare, iar în iarna dintre 2006/2007, un catamaran (vas cu două corpuri plutitoare) cu energie solară a traversat Oceanul Atlantic, pentru a demonstra siguranţa noilor tehnologii, care produc curent electric inclusiv când cerul este acoperit de nori.

Primul avion cu panouri solare a fost construit în anul 2001, de către firma AeroVironment, sub atenta supraveghere a specialiştilor de la NASA, în cadrul programului ERAST. La primul zbor, Helios a reuşit să zboare 40 de minute, la o înălţime de 30 de metri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite