Captarea CO2 domoleşte încălzirea globală şi ţine temperatura în frâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii în energie propun ca îngroparea dioxidului de carbon să fie inclusă pe lista metodelor verzi Îngroparea dioxidului de carbon e soluţia pentru a controla încălzirea

Experţii în energie propun ca îngroparea dioxidului de carbon să fie inclusă pe lista metodelor verzi

Îngroparea dioxidului de carbon e soluţia pentru a controla încălzirea globală, declară economistul-şef al Agenţiei Internaţionale de Energie, citat de Reuters.

Experţii Agenţiei Internaţionale de Energie (IEA) caută metode pentru reducerea poluării cu dioxid de carbon. Una dintre cele mai agreate soluţii e îngroparea dioxidului de carbon. "Aceasta e soluţia pentru a ţine sub control încălzirea globală", declară Fatih Birol economistul-şeful de la IEA.

Acesta a spus, la sfârşitul săptămânii trecute, că prin metoda stocării celui mai poluant gaz se poate reduce temperatura cu două grade Celsius. Declaraţia a fost făcută după ce experţii Uniunii Europene au arătat că orice creştere a temperaturii cu mai mult de două grade Celsius va cauza mari dezastre naturale, precum încălzirea oceanelor, furtuni puternice şi inundaţii.

Propunere pentru G8

Fatih Birol a mai spus că, deşi până acum metoda nu a fost folosită la scară industrială, guvernele ar putea adopta programe pe care să le implementeze împreună. "La întâlnirea de luna viitoare a Grupului celor Opt, din Japonia, mesajul nostru va fi următorul: dacă luaţi în serios încălzirea globală, atunci folosiţi metoda captării dioxidului de carbon.

Acesta va fi testul vostru de turnesol", a arătat Fatih Birol. Acesta a dezvăluit că promovarea captării dioxidului de carbon va fi una dintre părţile-cheie ale raportului IEA din noiembrie, care va include recomandarea ca statele semnatare a Protocolului de la Kyoto să includă această metodă pe agenda lor.

Metoda captării dioxidului de carbon a fost dezbătută aprins în ultimele săptămâni în Parlamentul European, unde a fost dezbătută o nouă directivă pentru stocarea CO2. Unii dintre parlamentari au susţinut că prin captarea gazului se poate îndeplini angajamentul de reducere a nivelului CO2 cu 20% până în 2020.

Cum se captează CO2

Metoda îngropării dioxidului de carbon presupune injectarea acestuia în puţurile de petrol sau de gaz epuizate.

Dioxidul de carbon e extras din aer şi captat în încăperi speciale, bogate în hidroxid de sodiu, care reacţionează cu CO2 şi formează carbonatul de sodiu. Printr-o serie de alte procese chimice, CO2-ul fixat în carbonatul de sodiu e extras şi stocat

Specialiştii susţin că, odată îngropat în pământ, CO2 va putea rămane acolo timp îndelungat

Experţii spun că această tehnologie ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu 35% din fabricile de oţel, de ciment şi de la centralele energetice.

"Îngroparea în pământ a dioxidului de carbon e cheia pentru scăderea temperaturilor cu două grade, ceea ce poate domoli încălzirea globală"
Fatih Birol, economist-şef la Agenţia Internaţională pentru Energie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite