Căpşunarii bolnavi sunt trimişi să se trateze acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada Spaniei se limitează să solicite românilor care vor să meargă la muncă doar un control medical general, susţin reprezentanţii acesteia, ca răspuns la un semnal din ziarul

Ambasada Spaniei se limitează să solicite românilor care vor să meargă la muncă doar un control medical general, susţin reprezentanţii acesteia, ca răspuns la un semnal din ziarul Adevărul.
Pe site-ul instituţiei însă se recomandă solicitanţilor de viză investigaţii pentru bolile supuse regimului de carantină prevăzute de Regulamentul Internaţional, printre care Ebola sau ciuma. Precizarea ambasadei este utilă, având în vedere că funcţionarii acesteia ar putea selecta lucrătorii în funcţie de bunul lor plac, aplicând cu stricteţe regulamentul în unele cazuri şi solicitând doar analize uzuale în altele.
Toate aceste verificări sunt utile însă doar patronilor care angajează căpşunari. Românii riscă să nu primească ajutor medical dacă au o problemă de sănătate în Spania. Este şi cazul doamnei ştefania, din Slobozia, care a plecat în luna martie, pentru a doua oară, la "căpşuni" cu un contract nominal, în provincia Huelva. Ea a tras tare timp de două zile, după care a început să aibă probleme de sănătate. La spitalul local i s-a făcut o examinare sumară şi i s-a dat un tratament neadecvat. După trei săptămâni, patronul a cedat insistenţelor ei şi a dus-o la spitalul din Huelva. Acolo i s-a pus diagnosticul de vertebră fisurată şi i s-a spus că nu mai poate lucra la cules de căpşuni. A reuşit să stea de vorbă cu angajatorul şi i-a explicat că şi-ar dori să muncească în continuare, aranjând căpşunile în lădiţe. Acesta i-a promis că o va ajuta, dar la scurt timp, împreună cu patronul, i-au adus acte false pentru a o repatria în vederea tratării în România, urmând să revină la muncă în anul 2007. Femeia ne-a declarat că nu se poate trata aici deoarece nu are asigurare de sănătate şi nici bani. Prin scrisori ajunse la redacţie, oamenii ne semnalează că sunt obligaţi să muncească la normă, deşi contractul nu prevede acest lucru, iar când încearcă să ia atitudine, au de suferit consecinţele repatrierii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite