Capitala şi-a temperat ritmul de angajări noi în ultima perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţele din sud-estul şi nord-vestul ţării iau faţa Bucureştiului în ceea ce priveşte planurile de încadrare în câmpul muncii a noilor salariaţi În ultimii ani şi alte zone

Judeţele din sud-estul şi nord-vestul ţării iau faţa Bucureştiului în ceea ce priveşte planurile de încadrare în câmpul muncii a noilor salariaţi

În ultimii ani şi alte zone geografice s-au dezvoltat din punct de vedere economic, în afara Bucureştiului, astfel că perspectivele de angajare sunt pe cale să se schimbe.

Dacă până nu demult, cele mai mari procente din punctul de vedere al creşterii numărului de angajaţi erau trecute în dreptul Capitalei, în prezent, lucrurile s-au schimbat. Judeţele cu cele mai ridicate estimări ale încadrării în muncă în trimestrul trei al anului în curs sunt cele din sud-estul şi nord-vestul ţării.

Agenţii economici din partea de sud, printre care şi cei din Bucureşti, nu mai sunt atât de doritori de forţă nouă de muncă. Cele mai multe dintre afacerile dezvoltate în regiune au ajuns la un grad de maturitate, oportunităţile de extindere nu mai sunt atât de îmbucurătoare, astfel că investitorii se îndreaptă către alte zone.

Luni propice pentru recrutare

Regiunea de sud-est, în speţă judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Tulcea, Vrancea, va absorbi cel mai ridicat număr de angajaţi, în trimestrul trei al anului în curs, cu un procent de creştere estimat de 42%.

Potrivit studiului realizat de compania de resurse umane Manpower, spre deosebire de majoritatea celorlalte regiuni din România, previziunea netă de angajare din zonă s-a îmbunătăţit faţă de trimestrul anterior, prezentând o creştere de două puncte procentuale.

Evoluţia poate fi pusă şi pe seama intensificării unor activităţi sezoniere din unele zone. Angajatorii din regiunea nord-vest anticipează un trimestru prosper, cu oportunităţi considerabile de creştere a locurilor de muncă.

Previziunea netă de angajare pentru regiune este de +35%, înregistrând însă o scădere moderată de 7 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior. În regiunea de sud, previziunea netă de angajare fiind de +30%, angajatorii se aşteaptă la un nivel masiv de angajări pe durata trimestrului trei din 2008.

Cu toate acestea, s-a înregistrat o scădere de 10 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior. În regiunea nord-est, angajatorii se aşteaptă la o creştere sănătoasă a nivelului de oportunităţi pentru cei care caută un loc de muncă în trimestrul trei din 2008.

Previziunea netă de angajare de +23% indică o creştere de două puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior. O scădere semnificativă faţă de nivelul previzionat al angajărilor din trimestrul doi s-a înregistrat şi la nivelul Capitalei, dar şi al judeţului Ilfov.

Perspective slabe de angajare în centrul ţării

În ciuda faptului că pentru perioada următoare aceste zone au raportat o creştere a numărului de noi angajaţi cu 26%, procentul este cu 14 puncte procentuale sub cel anterior. Perspective slabe de angajare se întrevăd şi în centrul ţării, în timp ce zona cea mai săracă în oferte de noi locuri de muncă va fi sud-vestul ţării.

Per ansamblu însă, la nivel mondial, România se află printre ţările cu cele mai ridicate estimări în ceea ce priveşte creşterea numărului de angajaţi.

Potrivit oficialilor Manpower, previziunea de angajare pentru ţara noastră este de 26% în trimestrul trei al anului 2008, unul dintre cele mai bune niveluri între statele lumii. Previziunea netă de angajare este calculată ca diferenţă între procentul angajatorilor, care consideră că numărul total de angajări va creşte şi cel al angajatorilor, care prevăd scăderea acestuia.

Nivelul de 26%, atins de România, este considerat unul dintre cele mai optimiste atât din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa), cât şi din lume.

De altfel, şi în trimestrul doi, România s-a numărat printre ţările cu viziuni optimiste privind angajarea de forţă de muncă, alături de Polonia, Grecia, Africa de Sud şi Norvegia, în timp ce în Spania, Italia şi Irlanda perspectivele în ce priveşte recrutarea şi angajarea se anunţau a fi printre cele mai pesimiste din regiune, precum şi la nivel global.

Studiul făcut de Manpower în România, pe 775 de directori de resurse umane şi de recrutare din companii publice şi private, arată că 37% din angajatori estimează că va creşte forţa de muncă în trimestrul al treilea, 11% anticipează o diminuare a personalului, în timp ce 51% nu anticipează vreo schimbare.

În construcţii, importuri de personal

Domeniul construcţiilor reprezintă în continuare industria cu cea mai ridicată nevoie de forţă de muncă. Astfel, potrivit studiului Manpower, recrutări masive de personal se vor face în construcţii -50%, agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit -47%, finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi de afaceri -32%, industria prelucrătoare -31%, comerţ -29%.

Angajatorii au arătat că nu sunt perspective de angajare în trimestrul următor în sectoare precum energia electrică, gaze şi apă. Prognoza mai indică faptul că în industria extractivă şi în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), angajatorii nu cred că vor avea loc prea multe angajări.

Nevoia acută de personal din domeniul construcţiilor îi determină pe angajatorii români să apeleze tot mai des la forţa de muncă de peste graniţă. Potrivit preşedintelui Patronatului Naţional Român, Florian Costache, angajatorii români preferă să angajeze muncitori din Africa şi din Asia în schimbul celor români, pe motiv că străinii sunt mult mai calificaţi decât românii disponibili pentru meseriile aflate la mare căutare în România.

"Principala problemă cu care se confruntă angajatorii români este lipsa de personal calificat, ceea ce face ca tot mai mulţi patroni să apeleze la muncitorii străini din ţările africane şi în special din India şi China", a menţionat Costache.

Deficit de 150.000 de muncitori

Statisticile arată că la nivelul pieţei forţei de muncă din întreaga ţară deficitul este de 150.000 de muncitori, dintre care aproape 90% îl reprezintă necesarul de muncitori calificaţi din construcţii. În primele luni ale anului, peste 2.300 de străini au fost angajaţi de către companiile româneşti, arată datele publicate de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI).

Cei mai mulţi, aproape 1.500 de străini proveniţi din Turcia, Moldova şi China, au fost angajaţi de către firmele din Bucureşti, urmate de cele din Constanţa - 400, Bacău - 200, Sibiu şi Galaţi - 100. Cei mai mulţi lucrează în construcţii, producţie, servicii şi comerţ.

Pe de altă parte, în Constanţa, majoritatea muncitorilor străini sunt chinezi, vietnamezi şi, din nou, moldoveni, aceştia lucrând pe şantierele navale şi în construcţii. În Bacău, cei mai mulţi străini vin din Bangladesh şi lucrează în construcţii, urmaţi de moldoveni, ruşi şi ucraineni, care se angajează, în special, ca şoferi pe camioane de mare tonaj.

Piaţa globală a forţei de muncă, precaută

În ceea ce priveşte perspectivele de angajare în trimestrul următor (iulie - septembrie), planuri optimiste au fost raportate în India, Singapore, Peru, Polonia, Costa Rica, Hong Kong, România, Argentina, Taiwan, Australia, Mexic şi Japonia. În mod opus, angajatorii din Spania, Italia şi Irlanda au cele mai slabe perspective de încadrare în muncă pentru următoarele trei luni.

"Nu ar trebui să fie o surpriză că piaţa globală a forţei de muncă a decis să fie mai precaută în contextul actualului climat economic, angajatorii din multe ţări având în plan să reducă numărul total de angajări", a precizat Jeffrey A. Joerres, preşedinte şi CEO al Manpower Inc.

Totuşi, în ţările G7, doar angajatorii din SUA şi Japonia şi-au planificat să diminueze procesul de angajare a forţei de muncă în trimestrul trei, cei din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie estimând o perioadă stabilă în ce priveşte angajarea, în timp ce în Canada se aşteaptă o uşoară îmbunătăţire a încadrării în muncă.

Pe pieţele emergente ale Chinei şi Indiei se prevăd creşteri importante ale forţei de muncă în următoarele trei luni. Dintre ţările recent intrate în Uniunea Europeană, Polonia şi România au cele mai optimiste previziuni privind creşterea numărului de locuri de muncă, de 29%, respectiv 26%.

"În Polonia, optimismul privind angajarea are la bază oportunităţile create de îmbunătăţirea infrastructurii şi de creşterea monedei, care i-a determinat pe numeroşi polonezi ce lucrau în străinătate să revină în ţară", a mai arătat Joerres.

Principala problemă cu care se confruntă angajatorii români este lipsa de personal calificat, ceea ce face ca tot mai mulţi patroni să apeleze la muncitorii străini din ţările africane şi în special din India şi China
Florian Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite