Capitala, sufocata fara metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni imbulziti in statiile de autobuz, mijloace de transport supraaglomerate, trafic aproape blocat, oameni care au intarziat la serviciu. Ieri dimineata, bucurestenii s-au confruntat cu

Sute de oameni imbulziti in statiile de autobuz, mijloace de transport supraaglomerate, trafic aproape blocat, oameni care au intarziat la serviciu. Ieri dimineata, bucurestenii s-au confruntat cu prima zi de greva a angajatilor Metrorex. Garniturile de metrou nu au circulat ieri intre orele 4:00 si 16:00, iar cei care foloseau acest mijloc de transport au fost nevoiti sa apeleze la masinile RATB. Numarul acestora a fost suplimentat ieri cu 15%. Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi, spune ca greva va continua si astazi, daca instanta nu va hotari altceva. Administratia Metrorex a contestat in instanta greva declansata de sindicalisti si solicita suspendarea protestului.
Sindicalistii au primit doua citatii: una le cere sa se prezinte astazi la Tribunalul Muncipiului Bucuresti, iar cea de-a doua este pentru maine la Curtea de Apel. Sindicalistii cer marirea salariului cu 23% si spun ca Metrorex ar avea cele 16 miliarde de lei vechi necesare pentru majorarea salariala. ,Ministerul Transporturilor, ca ordonator de credite, si Metrorex platesc anual catre firma frantuzeasca Alstom 45 milioane de euro. Salariul, fara sporuri, al directorului Alstom este de 308 milioane de lei lunar, al directorului de resurse umane - 212 milioane de lei, iar al directorului economic - 102 milioane de lei. In total, anual, ei primesc 15,5 miliarde de lei. Deci, bani ar fi pentru salariile noastre", a mai declarat ieri liderul USL. Reprezentantii Alstom sustin insa ca: ,Sindicalistii Metrorex avanseaza cifre incorecte privind salariile si mentenanta". Directorul general al Metrorex, Liviu Soava, sustine ca majorari salariale nu pot fi oferite din cauza ca bugetul de cheltuieli a fost deja depasit.
Tariceanu il ataca pe Radoi
Declaratiile liderului sindical de la Metrorex, Ion Radoi, care pune declansarea grevei pe refuzarea dialogului, l-au surprins neplacut pe primul-ministru. Referindu-se la acest conflict de munca, Tariceanu a spus, ieri, la guvern, ca saptamana trecuta l-a primit personal pe Radoi la Palatul Victoria, pentru a cunoaste revendicarile lor, martor fiind si ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre. Premierului i se pare anormal si faptul ca angajatii de la metrou au intrat in greva fara sa aiba un motiv real de ingrijorare sau nemultumire.

Jandarmii au pazit gurile de metrou
Peste 250 de jandarmi din cadrul Inspectoratului General a. Jandarmeriei Romane (IGJR) s-au aflat ieri in strada pe durata grevei Metrorex. Astfel, la fiecare gura de metrou exista un echipaj de jandarmi care interzicea accesul in interiorul statiei si care indruma calatorii catre alte mijloace de transport in comun.

Numarul accidentelor a crescut cu 15 la suta
Numarul tamponarilor produse ieri in Bucuresti de dimineata si pana la ora 16.00, in timp ce metroul nu a circulat, a fost mai mare cu 10-15 la suta decat in mod normal, potrivit statisticilor Brigazii de Politie Rutiera. In timpul grevei celor de la metrou, pe strazile Capitalei au avut loc 75 de tamponari si sapte accidente de circulatie in care o persoana a fost ranita grav si altele sase au suferit leziuni usoare. Politistii spun insa ca nu este vorba de o crestere foarte mare, ieri ajungandu-se la o valoare de "zi cu ploaie".

Taximetristii bucuresteni n-au facut fata
Greva de la metrou a insemnat o adevarata sarbatoare pentru taximetristi. Inca de la ora 5.30 dimineata cele 72 de firme de taxi bucurestene au fost luate cu asalt. Cele mai multe solicitari au fost in intervalul orar 7.45 - 10.00, cand dintr-o medie de 150 de solicitari abia puteau sa fie onorate jumatate. Majoritatea taximetristilor au preferat sa ia clientii direct de pe strada, pentru ca in acest mod a existat posibilitatea de negociere a pretului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite