Capitala ucide păsările sălbatice din judeţul Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raţele roşii şi gaiţele sunt primele dintre păsările protejate care vor dispărea din cauza poluării din jurul Bucureştiului. Aceasta e numai una dintre concluziile la care au ajuns

Raţele roşii şi gaiţele sunt primele dintre păsările protejate care vor dispărea din cauza poluării din jurul Bucureştiului. Aceasta e numai una dintre concluziile la care au ajuns experţii germani de mediu împreună cu reprezentanţii Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Bucureşti, care au constatat că cele mai multe dintre speciile aflate în pericol trăiesc în situl Grădiştea - Căldăruşeni - Dridu.

Nutrienţi în exces

În afara poluării aerului, generată de traficul din Bucureşti, un alt pericol este poluarea solului cu îngrăşăminte. Agricultorii îşi exploatează terenurile până la marginea apelor, iar proprietarii de case din zonă varsă apele reziduale direct în lacuri.

"Din această cauză, toate apele din sit sunt tulburi. Iar din cauza nutrienţilor în exces se dezvoltă foarte mult fitoplanctonul, o plantă care nu lasă să se dezvolte şi celelalte specii cu care se hrănesc anumite animale", a spus Klemens Steiof, expert german de mediu.

Soluţia pentru salvarea speciilor este ca o porţiune de 20 m lăţime dintre marginea terenului agricol şi marginea apelor să fie utilizată ca pajişte.

"Această bandă ar reţine îngrăşămintele provenite de pe terenul agricol. În pus, toate localităţile din jurul sitului trebuie conectate la staţii de epurare a apelor reziduale", a mai spus expertul Klemens Steiof. Acesta a precizat că raţele roşii au dispărut din Germania de acum 10 ani, iar una dintre cauze a fost poluarea apelor cu reziduuri menajere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite