Capitala, băgată în fostul Sector Agricol Ilfov!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii de Ilfov contraatacă proiectul Zona Metropolitană cu o propunere care le surâde până şi unora dintre edilii bucureşteni . Desfiinţarea Prefecturii Bucureşti şi creşterea

Primarii de Ilfov contraatacă proiectul Zona Metropolitană cu o propunere care le surâde până şi unora dintre edilii bucureşteni .

Desfiinţarea Prefecturii Bucureşti şi creşterea numărului primarilor de Ilfov cu încă şase, corespunzători sectoarelor din prezent, sunt câteva dintre schimbările care s-ar putea produce în urma transformării actualei Capitale în reşedinţa judeţului Ilfov.

Chiar dacă lucrurile au fost tărăgănate mulţi ani, propunerea pentru constituirea Zonei Metropolitane va fi clarificată în această toamnă. Apropierea termenului i-a îngrijorat pe edilii din Ilfov, care s-au gândit la alternativa extinderii Bucureştiului. "Introducerea Capitalei în judeţul Ilfov, adică revenirea la vechea matcă, nu este o contraofensivă corectă", a spus primarul oraşului Buftea, Constantin Bălălău.

Acest lucru s-ar putea realiza prin două modificări legislative, crede primarul. Şi anume, cele şase primării de sector s-ar adăuga celor 41 ale judeţului, iar Consiliul Judeţean va fi cel care va lua în continuare hotărâri la nivel de judeţ. Singura instituţie sortită pieirii ar fi, în opinia edilului, Prefectura Bucureşti, şeful acestei instituţii urmând să devină subprefect de Ilfov, cu responsabilităţi legate în continuare de Bucureşti.

"Va fi o gândire şi o dezvoltare unitare. Să nu uităm că gropile de gunoi ale Bucureştiului sunt în Ilfov", a mai spus Bălălău. El a mai precizat că, la sfârşitul lui septembrie, Liga primarilor va adopta o rezoluţie referitoare la acest proiect. Asociere "fără acte" Primul care a "votat" pentru această propunere este edilul sectorului 1, Andrei Chiliman. "Aşa ar trebui să fie.

Să se realizeze o reuniune a tuturor autorităţilor locale, astfel încât să se lucreze la dezvoltarea accelerată şi mult mai amplă a zonelor periferice Bucureştiului", a precizat Chiliman. Pe de altă parte, prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu, crede că ideea este prematură. În schimb, propune ca primarii din zona periurbană a Bucureştiului să se asocieze şi să lucreze la proiecte comune de dezvoltare fără nicio modificare legislativă. În replică, Bălălău a explicat că, "pentru proiecte unitare, este nevoie de o conducere unitară, iar varianta de metropolă este perfectă cât nu înseamnă doar acapararea de teritoriu".

Referindu-se aici la extinderea Bucureştiului, edilul ilfovean a precizat că "nimeni din zecile de teritorii care ar urma să fie acaparate nu vrea să accepte ideea, pentru că se întreabă simplu <> ?". Tot problema bugetului a ridicat-o şi edilul-şef Adriean Videanu.

El a declarat ieri că, din cauza faptului că există şapte ordonatori de credite pe Capitală, dezvoltarea nu este uniformă. "Fiecare are propriile priorităţi! Uitaţi-vă la discrepanţele majore între ce se realizează în sectorul 3, unde există o colaborare primar general-primar de sector, şi aş putea spune sectorul 5 sau sectorul 1, unde priorităţile sunt complet diferite", a spus primarul general al Capitalei.

Pentru proiecte unitare, este nevoie de o conducere unitară, iar varianta de metropolă este perfectă atâta vreme cât nu este vorba doar despre acapararea de teritoriu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite