Capitala a făcut exerciţii de "infern"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coloanele oficiale mobilizate pentru simulare au avut probleme cu deplasarea prin oraş, sâmbătă dimineaţa, deşi pentru ele se crease un culoar unic al francofoniei. Autorităţile îşi

Coloanele oficiale mobilizate pentru simulare au avut probleme cu deplasarea prin oraş, sâmbătă dimineaţa, deşi pentru ele se crease un culoar unic al francofoniei. Autorităţile îşi făcuseră calculul că Bucureştiul va arăta ca un oraş pustiu. Simularea pentru sommet fusese precedată de numeroasele apeluri către locuitori de a evita deplasarea cu maşina. Socoteala organizatorilor a fost însă dată peste cap de puhoiul amatorilor de weekend la munte, care au blocat ieşirea pe DN1.

Morcovii de pe culoar - plantaţi prea aproape
La primele ore ale simulării, autocarele cu "delegaţi" se strecurau încet către marginea Bucureştiului, cu destinaţia Otopeni. Undeva, în zona televiziunii, şoferul primei maşini reuşeşte, cu greu, să intre pe banda expres. Culoarul este delimitat de marcaje din plastic ce arată precum răsadurile de morcovi. "Au pus morcovii ăştia cam apropiaţi. Nu ştiu dacă vom reuşi să trecem printre ei", îşi dă cu părerea şoferul mastodontului de 50 de locuri. Nu trec 5 minute şi profeţia se adevereşte. "Leguma" din plastic este zburată de roata autocarului. Din fericire, unul dintre sutele de poliţişti rutieri scoşi în stradă remarcă incidentul şi se repede să alinieze marcajul.
După alte câteva sute de metri începem să înţelegem de ce culoarul unic este aşa de strâmt. De la Arcul de Triumf şi până după Podul Băneasa e jale. O coloană interminabilă de maşini aşteaptă ca bastonul agentului din intersecţie să arate şi altceva decât "stop". Aşteptarea este însă în zadar. Toată bunăvoinţa poliţistului nu este suficientă pentru a mătura de pe carosabil maşinile blocate. Cât timp stau pe loc, şoferii îşi dau cu părerea despre cauzele blocajului. "De astă primăvară lucrează ăia lângă Aeroportul Băneasa. Nici când sunt libere toate benzile nu faci sub jumate de oră până acolo. Îşi bat joc de noi, şi nimeni nu le face nimic", îşi varsă năduful un taximetrist. În spatele lui, o maşină de intervenţie a unei firme de pază încearcă timid să iasă din blocaj folosind culoarul unic. După trei tentative, reuşeşte să se strecoare printre "morcovi", dar este scoasă şi băgată rapid în rând de poliţişti. Nu are ecuson care să-i permită accesul pe acea porţiune de drum.

Oficialii, mulţumiţi de simulare
În viziunea celor cooptaţi la simulare, misiunea a fost un succes. La Otopeni, îmbarcarea "oficialilor" s-a făcut fără probleme, transportul către Palatul Parlamentului a însemnat doar un sfert de oră de mers, iar cazarea la hotelurile indicate s-a făcut operativ.
Locul preşedinţilor de stat şi al altor oficiali a fost luat sâmbătă de vipurile autohtone. Acestea au fost plimbate pe traseul sommet-ului pentru a vedea că treaba merge brici. Au participat la simulare conducerea SPP-ului, a Jandarmeriei, a Ministerului de Interne, precum şi şeful Secretariatului General al Guvernului, senatorul Radu Stroe.

Tăriceanu ne spune cum va fi traficul
Premierul Călin Popescu Tăriceanu consideră că populaţia ar trebui anunţată că circulaţia în Bucureşti va deveni un infern în perioada Sommet-ului Francofoniei. El îi sfătuieşte pe locuitorii oraşului ca în această perioadă să circule pe jos sau cu transportul în comun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite