Capitala, corijentă la reparaţiile şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, mii de elevi bucureşteni nu vor putea merge la şcoală din cauza lucrărilor nefinalizate. Primăria Capitalei nu a reuşit să

Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, mii de elevi bucureşteni nu vor putea merge la şcoală din cauza lucrărilor nefinalizate. Primăria Capitalei nu a reuşit să respecte termenele mai multor lucrări la şcolile şi liceele din Bucureşti, pentru care Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut, încă din 2004, în valoare de 112,2 milioane de euro. Astfel, doar 23 din cele 102 instituţii de învăţământ incluse în proiect se pot mândri cu începerea programului de reabilitare. Niciuna, cu finalizarea. Reprezentanţii municipalităţii dau vina pe lipsa de interes a firmelor de construcţii faţă de astfel de contracte pentru repararea şcolilor, puţine dintre acestea prezentându-se la licitaţiile organizate.

Elevii ghinionişti, care se întorc pe 15 septembrie în vechile clase, au toate şansele să se trezească cu programul modificat sau înghesuiţi în alte şcoli. Un caz în acest sens este Grupul Şcolar Industrial "Dimitrie Gusti" din sectorul 5, care, potrivit informaţiilor oferite de Primăria Generală, "nu prezintă siguranţă pentru continuarea procesului educaţional".

Elevii de la această şcoală vor fi mutaţi la Şcoala nr. 147, tot din sectorul 5, care a fost reabilitată cu fonduri guvernamentale în 2006, urmând ca vechiul corp de la "Gusti" să fie demolat. Şcoala numărul 167 din sectorul 6 din Capitală se afla în reparaţii încă de anul trecut, iar lucrările de reabilitare nu au fost finalizate nici până în prezent, copiii fiind mutaţi la alte unităţi de învăţământ din vecinătate.

Se repară de doi ani

O altă unitate şcolară aflată încă în construcţie este Şcoala 206 tot din sectorul 6, unde se lucrează deja de doi ani, fără însă să se vadă vreun rezultat. Părinţii sunt nemulţumiţi că lucrările nu se desfăşoară mai repede şi trebuie să-şi plimbe copiii pe drumuri de la o şcoală la alta. "Eu cred că bani sunt, dar nu ştiu cum să-i folosească", zice Adrian Ion (43 de ani), tatăl unei fetiţe din clasa a IV-a, înscrisă la Şcoala 206. Până şi începutul timid al lucrărilor la cele câteva şcoli din Capitală este unul "cu cântec". De pildă, Primăria Municipiului Bucureşti a penalizat deja în acest an societatea Global Invest&General Construct pentru că are deja o întârziere de şase luni.

"Vorba vine se lucrează. Sunt doi, trei muncitori care spun că lucrează. Însă chiar dacă nu sunt mulţumit, nici noi şi nici prefectura nu avem niciun mod de a acţiona", a spus inspectorul general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu. El tocmai făcuse o inspecţie la Liceul Dacia şi Şcoala nr. 148, şi nici aici situaţia nu a fost pe deplin mulţumitoare.

Administraţiile celor şase sectoare susţin că reparaţii în şcoli se fac, însă că cele mai mari probleme le au tocmai cu şcolile incluse în programul BEI. Astfel, în sectorul 1 au fost făcute reparaţii la 96 de unităţi de învăţământ, iar în sectorul 6 la peste 50. "Pe partea de buget local suntem ok. Nu avem probleme decât cu o grădiniţă din Giuleşti-Sârbi, cu fosa septică, dar acolo asta este situaţia", a spus directorul administraţiei şcolilor din sectorul 6, Cristian Ionescu.

Se pasează responsabilitatea

Reprezentanţii sectoarelor cu probleme acuză însă blocajul financiar creat de inspectoratele şcolare în relaţia cu administraţiile locale. Potrivit directorului tehnic al Direcţiei de Învăţământ a sectorului 4, Gheorghe Ionescu, banii pentru lucrări au venit prea târziu şi din acest motiv nu s-au putut face reparaţii la 14 unităţi.

Aceeaşi problemă a ridicat-o şi edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, care a declarat la începutul vacanţei şcolare că inspectoratul nu a virat banii suficient de repede pentru a se putea declanşa procedurile de atribuire a lucrărilor. Pe lângă problemele cu reabilitarea, ISMB mai ridică încă una: aproximativ o sută de şcoli din Capitală nu au primit autorizare sanitară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite