Capitala cheală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Parcul Bordei, unde au început lucrările, se taie copacii, dar încă nu există o autorizaţie de construcţie. Primăria susţine că dă amenzi pentru copacii sacrificaţi recent în Bordei,

În Parcul Bordei, unde au început lucrările, se taie copacii, dar încă nu există o autorizaţie de construcţie. Primăria susţine că dă amenzi pentru copacii sacrificaţi recent în Bordei, actualul proprietar se jură că nu a mai tăiat nimic de toamna trecută. Oricare ar avea dreptate, avem o zonă verde mai puţin. Spre Băneasa, o altă suprafaţă mare de teren a rămas doar cu rădăcinile smulse ale copacilor. S-au construit hipermarketuri. Se vor construi şi blocuri de locuit. Încă o zonă verde în minus. Municipalitatea vrea să se dea bine cu bucureştenii şi le promite că plantează anul acesta 10.000 de copaci. Unde şi când exact nu se ştie încă.
Până atunci, în Bucureşti se construieşte. Se construiesc clădiri de birouri în locuri în care, până acum ceva vreme, puteai să te plimbi. Se construiesc zgârie-nori între blocuri de patru etaje, fără să se ţină cont de urbanistica Bucureştiului. Sat fără câini. Modalitatea de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale avantajează dezvoltarea haotică a Bucureştiului. şi asta pentru că reţeta e simplă. Îţi angajezi un arhitect care face PUZ-ul, care ajunge apoi la Consiliul General al Capitalei. Faci puţin "lobby" unde trebuie şi cât trebuie, PUZ-ul este, de obicei, aprobat la pachet cu altele. Astfel, numele consilierilor care au votat pentru distrugerea oraşului nu se ştiu. PUZ-ul mai stă puţin la primăriile de sector şi, în tot acest timp, oamenii din zonă nu ştiu nimic. Află când deja excavatoarele îşi fac treaba şi nu se mai poate rezolva nimic decât în instanţă. şi lumea se împacă încet, încet cu ideea. S-a ajuns ca, în Cotroceni, între clădiri istorice să se construiască benzinării, iar lângă Catedrala Sfântul Iosif să se "planteze" un bloc de 19 etaje. Nu contează că spaţiul liber de lângă biserică era prea mic. Biserica va ajunge să se vadă doar din faţă şi din avion. Piaţa Revoluţiei va fi şi ea mutilată. Va fi mutată până şi celebra "ţepuşă", pentru a face loc unei clădiri noi. Câţiva metri mai încolo, se ridică încă o clădire nouă. Zona era prea aerisită şi mai erau câţiva copaci şi câteva petice de iarbă care puteau fi distruse. Pentru a fi într-adevăr capitală, Bucureştiul are nevoie de planuri realiste şi de ordine. Deja nu mai are sens să ne plângem de gropile din şosele. E o poveste prea veche şi nu ne bagă nimeni în seamă. şi pericolul gropilor este mic faţă de pericolul în care se află acum Capitala. Pericolul ca fiecare dintre noi să ne trezim cu un zgârie-nori în geam sau în parcul în care ne plimbăm. Pericolul ca singurul loc în care vom mai vedea pâlcuri de copaci să fie Sinaia. Bucureştiul are nevoie ca aleşii lui la primărie să se gândească atât la prezent, cât şi la viitor. Dar cine? Primarul general care face este mai mult în străinătate, pe banii lui sau ai primăriei, iar unul dintre adjuncţii lui dansează pe mese şi se urcă în tramvai doar cu maşina.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite