Capitala, campioana solicitărilor de locuinţe prin "Prima Casă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitala, campioana solicitărilor de locuinţe prin "Prima Casă"
Capitala, campioana solicitărilor de locuinţe prin "Prima Casă"

Mai mult de două treimi (69%) din locuinţele pentru care s-au solicitat până în prezent credite prin "Prima Casă" sunt în Bucureşti sau Ilfov, restul în provincie, iar circa trei sferturi dintre acestea sunt mai vechi de 2008.

"Circa 69% din locuinţele pentru care s-au solicitat credite sunt din Bucureşti sau Ilfov, restul din toate judeţele ţării, cele mai multe în Cluj, Timiş, Constanţa. Totodată, 58% sunt locuinţe cu una sau două camere", a spus Vasile Coman, director coordonator în cadrul Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri(FNGCIMM), citat de Newsin.

El a completat că, în cazul acestora, valoarea achiziţiei este, în cele mai multe cazuri, între 30.000 şi 85.000 de euro, existând însă şi circa 45 de cereri pentru locuinţe mai scumpe de 85.000 de euro, pentru care diferenţa de preţ faţă de creditul maxim contractat a fost plătită ca avans de către beneficiar.
În acelaşi timp, 1.976 de locuinţe sunt mai vechi de 2008, în timp ce 690 sunt relativ nou-construite, în 2008 sau 2009. Coman a mai precizat că există şi 206 cereri pentru care dosarul primit de FNGCIMM de la bănci nu conţinea menţionat anul de construcţie a casei.

Valoarea solicitărilor reprezintă 12,5% din plafon

FNGCIMM a analizat până luni şi a transmis băncilor decizii şi contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari ai programului "Prima Casă", în prezent Fondul având în procesare alte 656 de documentaţii.
Valorea solicitărilor de garantare primite de Fond până luni reprezintă 12,5% din plafonul de un miliard de euro stabilit de Guvern pentru programul "Prima Casă", se arată într-un comunicat al Fondului, citat de Mediafax.
Totodată, 314 dosare au fost returnate băncilor pentru completări, actualizări, îndreptare de erori şi alte corecturi.
"Unele bănci participante au utilizat peste 70% din plafonul alocat, cele mai active patru bănci cumulează circa 85% din valoarea solicitărilor de garantare", se mai arată în comunicat.
În topul băncilor implicate în acest program se află BRD, cu 52% din suma garantată până în prezent, BCR (22,6%), Banca Transilvania (10%), Alpha Bank (7%), ATE Bank (3,1%) şi CEC Bank (1,39%).

Presiune pe bănci

Băncile trebuie să transmită Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) solicitările de garantare pentru achiziţia de locuinţe prin Programul "Prima Casă" cu cel puţin zece zile înainte de expirarea antecontractelor, inclusiv pentru dosarele pe care le au în lucru.

Măsura convenită de Fond cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va fi transmisă instituţiilor de credit iniţial sub formă de recomandare, de către ARB, urmând să fie introdusă în ordinul comun al Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului pentru IMM-uri, Comerţ şi Mediu de Afaceri privind programul "Prima Casă".

"Vom pune un pic de presiune pe bănci, prin modificarea Ordinului comun dintre Ministerul de Finanţe şi Ministerul pentru IMM-uri, pentru că în actul normativ nu scrie în câte zile băncile trebuie să proceseze dosarele de finanţare", a afirmat Coman.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite