Capitala Moldovei, luată cu asalt de politicieni şi de mulţi pelerini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea Hramului Sfintei Parascheva este un prilej de a face comerţ cu blănuri, dar şi cu obiecte de cult. Iaşiul este în fierbere. Zecii de mii de credincioşi au sosit deja pentru a se

Sărbătoarea Hramului Sfintei Parascheva este un prilej de a face comerţ cu blănuri, dar şi cu obiecte de cult.

Iaşiul este în fierbere. Zecii de mii de credincioşi au sosit deja pentru a se închina în faţa moaştelor Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Oficialităţile aşteaptă până duminică un milion de pelerini, dar şi mulţi politicieni dornici de o "baie de mulţime".

Sărbătoarea Hramului Sfintei Parascheva este, în fiecare an, motiv de campanie electorală. La acest eveniment, o mulţime de politicieni sunt aşteptaţi la Iaşi. Preşedintele României, Traian Băsescu, nouă miniştri din Cabinetul Tăriceanu, printre care Bogdan Olteanu, Dan Motreanu şi Adrian Iorgulescu, preşedintele PSD, Mircea Geoană, Elena Udrea, Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Cezar Pedra, dar şi George Becali, prinţul Dimitrie Sturdza şi ambasadorul Italiei în România.

Autorităţile ieşene se aşteaptă ca oraşul să devină un veritabil furnicar, drept pentru care, în funcţie de amploarea evenimentelor, circulaţia auto, care deja a fost dată peste cap, va putea fi restricţionată. Drumuri din Iaşi care în mod obişnuit se parcurg în 10-15 minute se străbat, acum, în-tr-un timp dublu.

Furnicar pe străzile Iaşiului

Momentul mult aşteptat în aceste zile de sărbătoare a avut loc ieri-dimineaţă. După o slujbă oficiată de un sobor condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur au fost scoase din Catedrala Mitropolitană şi purtate în pelerinaj pe străzile Iaşiului. Apoi au fost aşezate pe catafalc, în faţa Mitropoliei, pentru ca miile de pelerini să se poată închina.

Coada kilometrică formată din oameni spre Catedrala Mitropolitană este în creştere cu fiecare minut care trece. Străduţele din spatele Mitropoliei sunt pline la refuz de pelerini. Pentru a avea sub control mulţimea, autorităţile locale au împânzit oraşul cu un efectiv de 1.500 de jandarmi şi poliţişti comunitari.

Câteva sute de jandarmi şi poliţişti au ca obiectiv de supraveghere un areal restrâns: Mitropolia şi străzile adiacente.Oamenii sunt dispuşi să stea în picioare zile întregi, doar-doar ruga făcută în faţa raclelor cu moaşte le va alunga necazurile şi nenorocirile din familie.

Silvian Matei e un om simplu din mulţime şi a venit tocmai din Lugoj. De două zile este în Iaşi, iar noaptea trecută a petrecut-o stând pe un scaun din interiorul Catedralei Mitropolitane. A fost norocos că a avut loc înăuntru. Lugojanul suferă de stomac şi a venit în inima Moldovei pentru că au fost expuse şi o parte din moaştele făcătoare de minuni ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Mâna stângă a Sfântului a fost adusă într-o casetă de argint tocmai din Grecia.

"Este al şaselea an în care vin la hramul Sf. Parascheva. De regulă, veneam cu o zi înainte de hram, dar în acest an am venit mai devreme pentru că vreau să mă rog la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. Am ulcer şi cred că rugându-mă sincer voi scăpa de acest necaz", ne-a spus bărbatul. "Când stăm să atingem moaştele sfinţilor, nu ne este frig, nu ne este foame şi nici sete. Devenim sănătoşi numai când le atingem", ne-a explicat Cornelia Foia, o bătrână din Maramureş.

Hotelurile, pline până la refuz

Pensiunile şi hotelurile din Iaşi abia fac faţă fluxului mare de pelerini. Locurile au fost rezervate cu o săptămână înainte, iar acum cu greu se mai găseşte o cameră liberă. "Hotelul e plin până la refuz. Abia luni se vor elibera primele camere", a declarat Cristian Starica, responsabil de Hotelul Municipal din Iaşi. În orice caz, doar cei cu dare de mână îşi permit să cheltuiască între 70 de lei şi 250 de lei pe o noapte la hotel.

O parte a credincioşilor s-a încumetat să doarmă în cele cinci corturi instalate de primărie, însă micul camping improvizat are capacitatea de doar 200 de locuri. Cei care nu vor să doarmă sub cerul liber pot să solicite informaţii de la birourile special amenajate pentru pelerini.

"Fiecare preot a avut sarcina de a lua legătura cu enoriaşii şi să întocmească o listă cu familiile din Iaşi care sunt dispuse să cazeze gratuit pelerini. Există centre de informare a pelerinilor unde aceştia pot să se prezinte pentru a fi îndrumaţi încotro să-şi petreacă noaptea. Până acum s-au arătat disponibile câteva sute de familii", a afirmat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Feţele bisericeşti fac comerţ cot la cot cu negustorii

De pe urma pelerinilor, cel mai mult au avut de câştigat blănarii care au participat la Târgul de toamnă. Preţurile produselor sunt cu până la 40% mai mici decât cele din magazine. "La noi, o geacă din piele costă 270 de lei, iar un sacou trei sferturi, 350 de lei. Cojocul de damă se vinde cu 500-600 de lei. O căciulă din nurcă costă 350 de lei, iar una de vulpe este 200 de lei.

Totul este negociabil", susţine Eugen Chisca, un blănar din Sfântu Gheorghe. Comerţ cu amănuntul fac şi feţele bisericeşti. Sute de călugări şi măicuţe din toate colţurile ţării şi-au instalat tarabe în vecinătatea Mitropoliei pentru a vinde diverse obiecte de cult: icoane, şiraguri de mătănii, cărţi bisericeşti sau crucifixe. Preţul unei icoane ajunge la câteva sute de lei dacă este placată cu argint.

Meniu festiv

Duminică, autorităţile vor pregăti pentru pelerini câte un meniu compus din şase sarmale, un cârnat, o chiflă, apă, vin sau bere, la alegere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite