Metroul scoate Capitala în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa intenă scrie astăzi despre bucureştenii obişnuiţi să meargă cu metroul, în prima parte a zilei, spre şcoală sau spre locul de muncă  care vor fi nevoiţi şi să îşi facă un plan B, de azi şi până când angajaţii Metrorex vor renunţa la greva generală.

Interzis de la 5.00 la 16.00. Negocierile de ieri, dintre sindicaliştii de la metrou şi ministrul transporturilor, Radu Berceanu, pe marginea unei majorări salariale de până la 20%, în 2010, au eşuat. Drept urmare, de azi începe greva generală pe termen nelimitat. Ca şi acum patru ani, la ultimul protest amplu din subteran, trenurile nu vor circula în prima parte a zilei, până la ora 16.00, urmând ca apoi, până la 23.00, circulaţia să se desfăşoare normal. Protestul, care-i lipseşte pe bucureşteni de cel mai rapid mijloc de transport în orele de vârf 7.00- 9.00, va provoca aglomeraţie în traficul de suprafaţă, şi aşa sufocat, scrie Eveniementul Zilei.

300.000 de călători afectaţi. Sistemul de transport din Bucureşti va fi perturbat şi va afecta 300.000 de călători. Potrivit sindicaliştilor de la Metrorex, o călătorie cu metroul ar putea costa mai mult de 4 lei, dacă guvernul va scădea subvenţia pentru regie. Revendicările greviştilor sunt semnarea unui nou contract colectiv de muncă, deoarece contractul anterior a expirat la 1 noiembrie, şi o majorare salarială de 20%, potrivit Cotidianul. Preşedintele USLM Ion Rădoi a susţinut ieri că în acest an productivitatea muncii a crescut semnificativ în comparaţie cu 2008: „S-au dat în folosinţă patru noi staţii, fără a fi angajaţi alţi oameni.

Grevă generală la Metrou. Circa 650.000 de bucureşteni, care circulă zilnic cu metroul, vor fi nevoiţi astăzi să meargă la serviciu cu autoturismul propriu sau cu autobuzul, deoarece salariaţii de la metrou sunt în grevă, notează Jurnalul Naţional. "Cei 4.250 de angajaţi ai Metrorex cer să aibă salarii de două ori mai mult decât încasările pe care le are compania de la călători. Astfel că cei 650.000 de călători transportaţi zilnic de Metrorex sunt puşi în situaţia să nu mai poată utiliza metroul începând de marţi, pentru că cei 4.250 de salariaţi vor creşteri salariale cu 20%. Eu cred că sunt sub 01,% din cei care călătoresc zilnic cu metroul care au salarii egale cu cele ale celor de la Metrorex", a spus Radu Berceanu, ministrul interimar al Transporturilor.

Circulaţia se reia la ora 16.00. Liderul sindical Ion Rădoi a invocat o adresă oficială semnată de Berceanu prin care acesta recunoştea că, la metrou, productivitatea muncii a crescut în ultimul an cu 33%. Tot el a replicat că nu poate amâna negocierile până când va fi aprobat bugetul de stat şi apoi cel al Metrorex. "Bugetul Metrorex pe 2009 a fost aprobat în noiembrie 2009. Dacă şi bugetul pe 2010 se aprobă în noiembrie 2010?", s-a întrebat el, citat de Gândul.

Salariaţii Metrorex au un venit mediu de circa 36 milioane lei vechi. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu a spus că venitul mediu brut al unui salariat de la metrou este de circa 36 milioane lei vechi lunar. „Venitul net este de 26 milioane lei vechi lunar, unii din angajaţii regiei câştigând şi 70 de milioane de lei vechi pe lună. În bugetul de venituri şi cheltuieli din acest an, Metrorex a avut 640 milioane de lei, din care 328 milioane sunt subvenţii de la bugetul de stat, iar peste 50% din buget, respectiv 285 milioane lei, reprezintă fondul de salarii. Metrorex a înregistrat în acest an venituri proprii de 143 milioane de lei şi este evident că cei 4.250 de angajaţi vor să aibă salarii de două ori mai mari decât încasează. Din păcate, reprezentanţii sindicatelor nu au vrut să discutăm despre investiţii în 2010 şi alte cheltuieli, ci doar despre bugetul pentru salarii”, a declarat ministrul, potrivit Gardianul.

Bună dimineaţa!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite