Capitala Americii, o cetate asediată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un milion de persoane se vor afla marţi la Washington, cu ocazia învestiturii lui Barack Obama. Agenţiile de securitate americane au pregătit măsuri fără precedent cu ocazia învestiturii lui Barack Obama şi nu exclud un posibil atac terorist cu arme de distrugere în masă.

Întregul sistem de securitate american este în alertă maximă pentru a se asigura că învestitura noului preşedinte american, Barack Obama, ce va avea loc marţi, se va desfăşura fără niciun fel de incidente. Serviciile de informaţii americane au anunţat deja că nu exclud încercările unor grupări teroriste de a pune la cale un atentat cu arme chimice sau bacteriologice.

La Washington sunt aşteptaţi între unu şi două milioane de oameni, ce se vor îngrămădi pe un spaţiu foarte mic, ceea ce înseamnă că un atentat ar produce multe victime. Tocmai de aceea, la Washington au fost chemaţi peste 12.500 de militari activi şi în rezervă, dar şi mii de poliţişti din 57 de secţii de poliţie din întreaga ţară. Întregul sistem de securitate va fi coordonat de Secret Service şi de Departamentul pentru Securitate Internă. 

Desfăşurarea de forţe va fi totală, la asigurarea securităţii participând echipe de patrulare aeriană, sisteme de apărare sol-aer, vase militare pe fluviul Potomac şi agenţi de securitate în uniformă şi în civil. Preventiv, sute de echipe medicale sunt pregătite să intervină în cazul unui atac de orice fel.

Majoritatea locuitorilor capitalei americane nu privesc însă cu ochi buni preconizata “invazie”. Astfel, din cei 600.000 de locuitori, majoritatea vor părăsi oraşul sau vor rămâne în casă pentru a evita aglomeraţia. Barack Obama a declarat că preşedintele în exerciţiu George W. Bush este “un om bun”, care a făcut, însă, unele alegeri greşite, în anumite momente ale mandatului său.

 “Cred că este un om bun, care îşi iubeşte familia şi cred că a luat cele mai bune decizii pe care le-a putut lua în circumstanţe dificile”, a declarat Obama într-un interviu acordat lui John King, de la CNN. Obama spune însă că nu toate deciziile lui George W. Bush au fost şi cele mai inspirate. „Dar, în cursul ultimilor ani a făcut o serie de alegeri greşite şi acum vom moşteni consecinţele acestor alegeri greşite”, a adăugat el.

Obama i-a mulţumit liderului de la Casa Albă şi echipei sale pentru că a permis ceea ce numeroşi observatori independenţi au calificat drept cea mai reuşită tranziţie din ultimul timp.

Program economic

Principala problemă internă în primul mandat al preşedintelui american este relansarea economiei şi stoparea actualei crize economice. Programul de relansare economică al administraţiei Obama este evaluat la 775 de miliarde de dolari. Acesta ar putea conţine reduceri de taxe de 310 miliarde de dolari pentru firme şi pentru clasa de mijloc, potrivit unor surse din Congres, citate de Reuters.

Prin politica de stimulare fiscală, echivalentul a 40% din programul de 775  miliarde dolari, este vizată reducerea presiunii asupra cheltuielilor federale. Propunerile lui Obama au fost negociate de viitorul preşedinte  cu liderii democraţi şi republicani ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor. Aceştia au anunţat că ambele camere ale Congresului vor susţine măsurile administraţiei de relansare economică. 

Programul de relansare economică va fi probabil adoptat la începutul lunii februarie, arăta Steny Hoyer, şeful  majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor.

Ziua porţilor deschise

Barack Obama intenţionează să deschidă uşile Casei Albe pentru public în prima sa zi ca preşedinte al Statelor Unite. Consilierii viitorului preşedinte au anunţat că democratul intenţionează să deschidă uşile reşedinţei de pe Bulevardul Pennsylvania pe 21 ianuarie.

Scopul acestei decizii este de a demonstra că administraţia este „cea mai deschisă şi mai accesibilă” din istorie, dar şi de a-i încuraja pe oameni să se implice şi mai mult în viaţa politică. Preşedintele Bill Clinton a luat o decizie asemănătoare după inaugurarea sa ca preşedinte, în 1993.

Pe 21 ianuarie 1993, el a invitat la Casa Albă 2000 de persoane ce îşi câştigaseră acest drept la o loterie. Cei care doresc să viziteze Casa Albă săptămâna aceasta se înscriu pe site-ul dedicat învestiturii, însă doar o mică parte dintre ei vor avea norocul de a se plimba prin reşedinţa prezidenţială.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite