Capcana avalanşelor din Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei turişti din Ungaria s-au rătăcit, sâmbătă, în Masivul Bucegi după ce au fost surprinşi de o avalanşă. Ei au reuşit să anunţe nişte prieteni din Ungaria că şi-au pierdut o parte din echipament şi că nu pot ajunge la cabană. Salvamontiştii au început să primească telefoane de la Budapesta şi 20 de salvatori din Bran au plecat în căutarea lor.

Aceştia au precizat că turiştii au coborât de la Vârful Scara, situat la 2.422 de metri altitudine, pe drumul Clincea - Bran, un traseu deosebit de dificil şi acoperit cu zăpadă tasată, apoi au continuat să coboare de la refugiul Ţigăneşti şi au intrat într-o zonă interzisă, provocând o avalanşă. Norocul le-a surâs celor trei. După mai bine de 24 de ore petrecute în zăpadă, ei au ajuns singuri la cabana Zănoaga din Bran.

Potrivit salvamontiştilor din Buşteni, riscul de avalanşă, în acest moment, în Munţii Bucegi este mediu. „Această situaţie se poate schimba de la o oră la alta. În momentul în care începe să ningă, iar peste stratul de zăpadă îngheţat se aşterne unul moale, riscul creşte",a declarat Gheorghe Haiduc, şeful Serviciului Salvamont Buşteni.

Turiştii trebuie să fie foarte atenţi în momentul în care vremea va începe să se încălzească. „Eu am o vorbă: toate văile urmează să plece. În acest moment, ele sunt pline de zăpadă, iar în unele locuri stratul de zăpadă atinge şi zece metri", a mai precizat Haiduc.

Opt morţi anul trecut

Anul acesta, turiştii care s‑au rătăcit în Bucegi au reuşit să fie salvaţi la timp de salvamontişti, fără a se înregistra vreo victimă. Anul trecut însă, opt persoane şi-au pierdut viaţa pe munte. Mai mult, săptămânal, în sezonul rece, salvamontiştii au în medie 30 - 40 de acţiuni de salvare.

Dovadă că niciodată nu poţi fi suficient de precaut a fost decesul turistului de 68 de ani din Bucureşti, membru al Clubului Alpin Român. Alexandru Bulgar urca împreună cu cei doi prieteni de la Buşteni către Platoul Bucegi pe un traseu din Valea Albă când a alunecat şi a căzut într-o râpă de aproximativ 150 de metri. De multe ori, avalanşele sunt declanşate chiar de turişti. Anul trecut, DJ Pagal a fost prins de două avalanşe în Munţii Bucegi.

Andrei Motoc făcea snowboard împreună cu doi prieteni.

Pentru a nu rămâne izolaţi pe munte, salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu se aventureze pe traseele montane, iar în eventualitatea în care se hotărăsc totuşi să plece pe munte să anunţe la baza Salvamont traseul pe care intenţionează să urce.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite