Cântarea "dragului conducător" Kim Jong Il

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nord-coreenii au primit dulciuri şi bere, cu ocazia aniversării liderului de la Phenian Coreea de Nord şi-a sărbătorit liderul, care a împlinit 65 de ani. Spectacole sportive,

Nord-coreenii au primit dulciuri şi bere, cu ocazia aniversării liderului de la Phenian

Coreea de Nord şi-a sărbătorit liderul, care a împlinit 65 de ani. Spectacole sportive, festivalul florii naţionale - "Kim-jong-ilia" -. statui ale lui Kim Jong Il acoperite cu flori, dansuri în costume tradiţionale: "Dragul Conducător" şi-a oferit ieri "o aniversare super-kitsch", după cum scriu agenţiile de presă.

În timp ce penuria de alimente bântuie Coreea de Nord, pentru ca sărbătoarea să fie totală, cele 23 de milioane de locuitori au primit suplimentar raţiile pe o lună, potrivit cotidianului sud-coreean "Chosun Ilbo". "Ni s-au dat bere şi dulciuri", se bucura An-Jong Hi, un nord-coreean intervievat de agenţia niponă Kyodo.

Coreea de Nord comunistă şi-a sărbătorit, într-o abundenţă de flori, cântece, dansuri şi parade "dragul conducător", "aureolat de succes", pe care Phenianul spune că
le-a obţinut "cu braţul său de fier în lupta cu SUA în dosarul nuclear". Calificat de propaganda oficială drept "comandant strălucit şi invincibil" al regimului, Kim se află la cârma ultimului stat stalinist de pe planetă. Ziua de naştere a lui Kim Jong Il este una din cele mai importante sărbători naţionale, cu artificii şi concerte susţinte pentru marcarea evenimentului. De asemenea, cu acest prilej, nord-coreenii, care trăiesc în sărăcie, primesc suplimente de alimente. Kim Jong Il a ajuns la putere în 1994, după moartea tatălui său, Kim Ir Sen, "Marele Conducător" şi fondator al regimului, de la care a păstrat tilul de "preşedinte etern". "Kim Jr" cultivă acum propriul cult al personalităţii.

"Florile înfloresc, curcubee se ivesc"

Mass-media din Coreea de Nord scrie că "florile înfloresc când apare şi curcubeele se ivesc cu ocazia aniversării lui". "Dragul conducător" este lăudat pentru multiple talente artistice sau sportive, fiindcă ştie să piloteze avioane de luptă, cu toate că rarele deplasări în străinătate le face exclusiv cu trenul. Dincolo de frontierele ţării este considerat "un dicator cu înfăţişare kitsch" - din cauza costumelor sale terne, a pantofilor cu tocuri ortopedice şi paranoiei care a condamnat ţara la foamete. Prin programele sale nucleare, Phenianul s-a impus însă ca interlocutor inevitabil al marilor puteri, mai ales al SUA. Cu toate că strânge cureaua pentru a ţine pe picior de război o armată de 1,2 milioane de oameni, Coreea de Nord, cu o economie şubredă, nu ar reprezenta o ameninţare fără ambiţiile sale nucleare.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi partidul comunist chinez i-au trimis mesaje de felicitare lui Kim Jong Il, cu ocazia zilei de naştere. Premierul japonez, Shinzo Abe, a folosit prilejul pentru a-i recomanda să respecte acordul de la Beijing.

Cine va fi succesorul lui Kim

Pe măsură ce Kim Jong Il îmbătrâneşte, încep să apară speculaţii privitoare la succesorul său. Dacă păstrează tradiţia de a trece puterea fiului cel mare, l-ar putea moşteni Kim Jong-nam, în vârstă de 30 de ani. Dar analiştii cred că acesta şi-a distrus şansele în 2001, când a fost prins de oficialii niponi încercând să se strecoare în Japonia cu un paşaport fals, incident diplomatic stânjenitor pentru Phenian. Analiştii spun că e important ca "Dragul conducător" să-şi numească moştenitorul. Unii cred că băiatul mai tânăr, Kim Jong-chul, va fi desemnat ca succesor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite