Canicula a declanşat pârjolul în munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O mare parte din vegetaţia de pe masivul Făgăraş a ars necontrolat
O mare parte din vegetaţia de pe masivul Făgăraş a ars necontrolat

După cinci zile în care hectare întregi de pădure au ars ca o torţă, mai multe elicoptere ale Ministerului de Interne, dar şi contribuţia a 250 de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi 350 de voluntari au reuşit  să lichideze aproape în totalitate incendiile, adică 15 focare de foc din cele 12 judeţe afectate.

Un comandament de urgenţă întrunit aseară la minister a stabilit că cele mai afectate judeţe au fost  Harghita, unde s-a intervenit pentru stingerea a şase focare, în Neamţ două, iar în Sibiu şi Alba - trei.

Singura zonă, aproape inaccesibilă, în care pompierii cu greu au reuşit să ajungă este Creasta cu Zimbri, din judeţul Prahova. Şi asta pentru că e o zonă greu accesibilă, unde cei 17 pompieri militari de la Curtea de Argeş au ajuns după mai mult de cinci ore. Incendiul se manifestă la cota 2.000 din Masivul Făgăraş, pe un hectar de vegetaţie, la 400 de metri de pădure.

Incendiile, provocate de un trăsnet

Incendiile de vegetaţie uscată şi fond forestier care au afectat peste 115 hectare au solicitat 170 de pompieri militari, alături de pompieri civili, jandarmi montani şi angajaţi ai ocoalelor silvice, Gărzii de Mediu şi Salvamont intervenind pentru stingerea acestora, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Incendiul s-a declanşat în urmă cu o săptămână din cauza unui trăsnet, iar căldura a făcut ca focul să se extindă rapid. Una dintre zonele afectate se află chiar în aria protejată a Parcului Natural Bucegi şi aparţine Casei Regale. Un avion privat a obţinut însă derogare de zbor pentru a interveni la stingerea incendiului, acesta fiind plătit de Casa Regală, în proprietatea căreia este Parcul Natural.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite