Canicula a "fript" reţelele electrice din marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile insuficiente în infrastructura naţională de electricitate au făcut ca prima zi de cod galben să fie marcată de numeroase pene de curent Penele de curent au apărut ieri în

Investiţiile insuficiente în infrastructura naţională de electricitate au făcut ca prima zi de cod galben să fie marcată de numeroase pene de curent

Penele de curent au apărut ieri în Bucureşti încă de la prima oră, iar oamenii au căzut în stradă. Trenurile au restricţii de viteză, iar ANM anunţă încă două zile fierbinţi, urmate de ploi.

Bucureştenii din cartierul Colentina, zona Doamna Ghica, au rămas fără curent de luni noapte până ieri la prânz. Transformatorul s-a defectat în urma suprasolicitării din cauza caniculei, a explicat purtătorul de cuvânt al Electrica Muntenia Sud, Cornelia Ion. Aceasta a adăugat că echipele au întârziat remedierea situaţiei fiindcă în cursul nopţii nu au reuşit să ajungă la panouri, care erau în scările blocurilor, închise prin interfon.

"Nu suntem departe de un punct critic"

"Colentina a fost singura zonă mare unde am avut probleme, în rest au fost incidente punctuale, pentru că, deşi în perioada următoare se preconizează că va creşte consumul, prin folosirea aparatelor de refrigerare şi de răcire a aerului, reţelele de energie electrică sunt într-o stare mai bună faţă de anul trecut.

S-au făcut investiţii masive pentru reabilitarea şi modernizarea lor", a conchis reprezentantul Electrica Muntenia Sud.

Cu toate acestea, directorul tehnic al Electrica, Tudor Şerban, preconiza în urmă cu trei luni că "la vară vor fi pene de curent, pentru că timpul a fost scurt şi, din lipsa fondurilor, nu ne-am permis să facem lucrări".

Tot atunci, Şerban atrăgea atenţia că "nu suntem departe de un punct critic în Bucureşti, pentru că cererile de energie au crescut foarte mult, între 50 şi 100%, în 2007 faţă de 2006".

Consumul a crescut cu 500 MW faţă de 2006

Ieri, în prima zi de caniculă, consumul de electricitate a crescut la nivel naţional cu 500 MW faţă de consumul maxim dintr-o zi obişnuită, a anunţat Dispeceratul Energetic Naţional (DEN). Alte două incidente legate de reţelele care abia fac faţă consumului s-au petrecut ieri la Alba Iulia şi Timişoara.

O explozie s-a produs la Oficiul Judeţean pentru Angajarea Forţei de Muncă Alba, din cauza unui scurtcircuit provocat de folosirea excesivă a curentului electric - pe lângă calculatoare, erau în funcţiune şi aparatele de aer condiţionat.

O femeie a fost intoxicată cu fum şi a avut nevoie de îngrijiri medicale, iar activitatea instituţiei va fi reluată abia săptămâna viitoare. La Timişoara, un apartament a luat foc de la un aparat de aer condiţionat care a suprasolicitat reţeaua de curent. (Au mai contribuit Raluca Pantea şi Iosif Gligor)

Restricţii de viteză pentru trenuri

CFR a anunţat că, începând de ieri, circulaţia trenurilor se desfăşoară cu limitări de viteză, din cauza temperaturilor ridicate, care la nivelul şinelor depăşesc 50 de grade Celsius. Prin urmare, trenurile de călători vor circula cu limitări de 60 - 100 km/h. Restricţiile se aplică pentru regionalele de cale ferată Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Galaţi, Iaşi şi Constanţa.

Slabe şanse de sancţiuni

Şeful OPC, Ion Mateescu, a spus că Protecţia Consumatorului s-a autosesizat în cazul penei de curent din Colentina, dar că "până în prezent (ieri - n.r.) doar un locuitor din zona afectată a depus o reclamaţie faţă de Electrica, aşa că deocamdată nu avem ce anchetă să demarăm, mai ales că a fost vorba despre o avarie accidentală". El a adăugat că sancţiunile s-ar fi putut da doar dacă era vorba despre o intervenţie planificată şi neanunţată", a precizat Ion Mateescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite