Canicula pune stăpânire pe România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate fac victime: un bătrân a murit şi alte câteva sute de persoane au sunat la Salvare Căldura excesivă face din nou victime. Un bărbat de 72 de ani a murit,

Temperaturile ridicate fac victime: un bătrân a murit şi alte câteva sute de persoane au sunat la Salvare

Căldura excesivă face din nou victime. Un bărbat de 72 de ani a murit, ieri-dimineaţă, la Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti, după un atac de inimă cauzat de caniculă. Tot ieri, în aceeaşi clădire, unui bărbat de 45 de ani i s-a făcut rău din pricina căldurii.

Peste 300 de persoane din Capitală au sunat la Serviciul de Ambulanţă, ieri, între orele 7 şi 12, acuzând stări de leşin, căderi de calciu, colici abdominale sau oscilaţii ale tensiunii arteriale. O treime din apeluri au vizat persoane căzute pe stradă din cauza temperaturilor ridicate. Medicii fac apel către populaţie pentru ca, în zilele toride, să respecte recomandările de a-şi proteja starea de sănătate.

Lucrul la 80 de grade Celsius, răsplătit cu 1,5 litri de apă

Persoanele care lucrează în sectoarele supuse temperaturilor ridicate şi radiaţiilor calorice, adică la furnale, cuptoare sau laminoare, au nevoie de măsuri de protecţie speciale. Conform legii, angajatorii sunt obligaţi să le asigure lucrătorilor cantităţi suficiente de apă minerală. Spre exemplu, un militar-motorist care munceşte zilnic la peste 80 de grade Celsius, la bordul fregatelor Statului Major al Forţelor Navale, beneficiază de un spor de apă de 1,5 litri de zi. De asemenea, în unele cazuri, programul de lucru trebuie modificat. În fermele, şantierele de construcţii sau halele industriale care nu pot să asigure angajaţilor un microclimat corespunzător, activitatea trebuie să se desfăşoare doar dimineaţa şi seara. În Bucureşti, primăriile de sector vor înfiinţa, începând de astăzi, puncte de prim-ajutor în zonele aglomerate, unde persoanele cărora li se va face rău vor beneficia de apă plată rece şi de asistenţă medicală de specialitate. Principalele zone vizate sunt Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, intersecţia bulevardului Carol cu Calea Moşilor, Piaţa Obor, intersecţia şoselei Ştefan cel Mare cu strada Tunari şi şoseaua Pantelimon cu strada Chişinău. În plus, toate fântânile arteziene vor funcţiona în zilele caniculare, iar firmele de salubrizare vor spăla străzile de trei ori pe zi. În plus, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a solicitat, ieri, să scurteze timpul de intervenţie la apelurile pacienţilor afectaţi de căldură.

Fetiţă omorâtă de un ventilator improvizat

În încercarea de a se apăra de caniculă, un bărbat din municipiul Salonta a provocat, ieri, moartea fetiţei sale de 7 ani. Bărbatul a montat în curtea casei un motor electric cu elice metalică, folosindu-l pe post de ventilator. Tragedia a avut loc atunci când, spre seară, elicea s-a rupt, accidentând-o mortal pe fiica sa, care se juca în apropiere.

Medicii recomandă:

Evitarea intrării bruşte în apă, întrucât diferenţele mari de temperatură pot cauza leşinuri, creşteri de tensiune sau stopuri cardiorespiratorii;

Asigurarea măsurilor clasice de protecţie: pălării, umbrele, ochelari de soare, haine subţiri şi deschise la culoare;

Consumul a cel puţin 2-4 litri de lichide pe zi;

Evitarea alimentaţiei bogate în grăsimi;

Reducerea consumului de cafea şi băuturi alcoolice;

Evitarea efortului fizic susţinut;

Duşuri şi băi cu apă la temperatura pielii;

Aerul condiţionat trebuie menţinut la 23-24 de grade Celsius;

Copiii nu trebuie transportaţi pe distanţe lungi în automobile fără climatizare;

Vârstnicii şi persoanele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate.

Temperaturi de peste 40 de grade

Temperaturile din următoarele zile vor fi peste valorile specifice acestei perioade a anului, a anunţat, ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie. Astfel, în următoarele patru zile vor fi temperaturi de peste 35 de grade Celsius în cea mai mare parte a ţării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite