Canicula impune ordine în frigider

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că numai igiena şi congelatorul ne scapă de boli în zilele fierbinţi Alimentele sunt extrem de perisabile în zilele toride. Schimbările bruşte de temperatură impun

Specialiştii spun că numai igiena şi congelatorul ne scapă de boli în zilele fierbinţi

Alimentele sunt extrem de perisabile în zilele toride. Schimbările bruşte de temperatură impun protecţia alimentelor pentru a evita alterarea lor.

Începând de acum şi până la sfârşitul lunii august ne aşteaptă o vară cu temp eraturi de peste 30 de grade Celsius. Noaptea, căldura va fi tropicală, cu minime de 20 grade, iar legumele depozitate pe balcoane sunt în pericol.

Zilele călduroase sporesc riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSV) recomandă populaţiei câteva reguli menite să îi apere pe oameni de efectele nocive ale căldurii.

Bacteriile atacă aparatul digestiv

Regulile de igienă sunt extrem de importante, mai ales vara. Este foarte important ca în orice magazin alimentar, cumpărătorul să citească ce scrie pe etichetele produselor cumpărate. Acestea conţin informaţii despre păstrarea şi valabilitatea produselor.

Alimentele de origine animală şi nonanimală trebuie cumpărate din magazine sau spaţii verificate sanitar-veterinar.

Dacă în magazin produsele sunt păstrate la rece, transportul lor până acasă trebuie să aibă loc cât mai rapid. Drumurile colaterale trebuie să fie evitate. Doar în două ore, bacteriile din carnea necongelată se înmulţesc suficient cât să afecteze grav sistemul digestiv al omului.

Compartimentarea, o regulă obligatorie

Contactul între diverse alimente este şi el interzis în zilele calde. Fiecare produs trebuie să fie pus în punguţe separate. Cum unele frigidere nu fac faţă deschiderii repetate a uşilor, anumite zone nu se păstrează destul de reci.

Sertarul de sub congelator nu mai asigură temperatura scăzută necesară păstrării mezelurilor sau produselor din peşte. Crenvurştii, de pildă, trebuie să fie puşi în punguţe şi se păstrează numai în congelator. Alimentele preparate se vor pregăti cu cel mult trei ore înaintea consumului.

Nu se recomandă păstrarea hranei mai multe zile, nici măcar în frigider. Materiile prime, precum ouăle sau carnea crudă, chiar în timpul pregătirii se ţin în frigider, la o temperatură de cel mult 4 grade Celsius. Hrana de orice fel nu se ţine pe masă mai mult de două ore.

Reguli pentru veri călduroase

Spălarea mâinilor înainte de manevrarea alimentelor

Rănile sau arsurile mâinii trebuie să fie bandajate, pentru a evita infectarea hranei

La prepararea mâncărurilor se foloseşte, de preferinţă, apă plată

Suprafeţele destinate pregătirii hranei trebuie să fie dezinfectate cât mai des

Legumele şi carnea se spală atent, iar vesela trebuie curăţată cu mare grijă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite