Candidatii in alegeri nu vor mai fi cautati la dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecutul politicienilor ramane in aer

PARLAMENTARII, CONSILIERII LOCALI, judeteni si alte categorii de demnitari nu vor mai fi verificati in mod obligatoriu de CNSAS in privinta eventualelor relatii de colaborare cu fosta Securitate, se stipuleaza intr-un proiect de lege depus la Senat de un grup de parlamentari liberali. Mai multi senatorii si deputati PNL, intre care Radu Stroe, Norica Nicolai, Bogdan Olteanu, George Scutaru au inaintat un proiect de lege care aduce importante modificari legii care reglementeaza accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice. Proiectul da o definitie mai larga conceptului de "politie politica", precizand ca prin aceasta sintagma se inteleg nu numai structurile fostei Securitati a statului, ci si toate acele structuri si activitati care au vizat instaurarea si mentinerea puterii totalitar- comuniste, precum si suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Autorii noului document i-au eliminat din lungul sir al persoanelor al caror trecut trebuie investigat de catre CNSAS pe candidatii inscrisi in alegerile parlamentare ori pe cei care concureaza pentru posturile de primar, viceprimar ori consilier judetean.
La alegerile trecute, din cei 2.621 de candidati verificati pentru alegerile parlamentare au fost deconspirati opt colaboratori si doi agenti, ofiteri ai Securitatii, iar din cei 32.540 de candidati verificati in cadrul alegerilor locale au fost descoperiti 16 oameni care au desfasurat activitati de politie politica. Candidatii pentru Presedintia Romaniei vor fi insa verificati. Ei vor avea obligatia de a face o declaratie autentica, pe propria raspundere, in legatura cu apartenenta la structurile fostei politii politice. Proiectul de lege precizeaza ca toate persoanele alese sau numite in demnitati publice pot fi verificate la cerere. Importante modificari privesc componenta si functionarea Colegiului CNSAS. Se precizeaza ca nu pot fi membri cei care au sau au avut functii de conducere in partide politice. A fost completata si formula juramantului pe care membrii conducerii CNSAS sa-l depuna la ocuparea postului, introducandu-se obligatia de a pastra secretul informatiilor privind siguranta nationala, atat in timpul exercitarii mandatului, cat si dupa incetarea acestuia. Proiectul incearca sa evite situatiile in care activitatea Colegiului a fost, practic, paralizata, precizand ca in cazul absentei nemotivate de la mai mult de trei sedinte ale Colegiului, va fi sesizat de indata parlamentul, iar acesta va initia in 30 de zile procedura de inlocuire a persoanei respective. Noul act normativ reglementeaza dreptul CNSAS de a prelua bazele de date ale arhivelor fostei Securitatii.
Punctul forte al legii, predarea arhivelor
Deputatul PNL, George Scutaru, unul dintre initiatorii actului normativ, considera ca acesta va fi un test pentru actualul Legislativ si ca numarul mai mare de tineri din Parlament ar trebui sa determine adoptarea proiectului intr-o forma "neciuntita", asa cum s-a intamplat in legislatura trecuta, cu Legea "Ticu". "Punctul forte al legii este prevederea conform careia, sub sanctiune penala, toate institutiile sunt obligate sa predea CNSAS arhivele pe care le detin in 60 de zile de la intrarea ei in vigoare. In acest fel, SRI sau SIE nu vor mai putea tergiversa predarea arhivelor, sub diverse pretexte. O alta prevedere importanta a actului normativ este aceea potrivit careia membrii Colegiului CNSAS care acumuleaza trei absente consecutive vor fi inlocuiti imediat, iar activitatea acestei institutii nu va mai putea fi blocata", ne-a declarat Scutaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite