Când statul cumpără scump, samsarii câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile produselor din contractele comercianţilor încheiate cu autorităţile publice sunt mai mari decât cele facturate altor clienţi.

Sistemul achiziţiilor publice şi modul de formare a preţurilor sunt subiecte aflate din ce în ce mai des în discuţia publică, generând temeri legate fie de transparenţă, fie de trucare sau de modul de formare a tarifelor plătite de autorităţile publice, adică din buzunarul nostru. Un studiu realizat de Consiliul Concurenţei pe acest segment scoate la lumină faptul că preţurile produselor din contractele încheiate de comercianţi cu autorităţile publice sunt mai mari, în general, decât cele facturate altor clienţi.

Suspiciuni de trucare a licitaţiilor

Instituţia a solicitat, prin SEAP, date privind achiziţiile publice derulate în perioada ianuarie 2010 - februarie 2011 pentru 21 de produse. „Practicarea, în unele cazuri, a unor preţuri mult mai mari pentru autorităţile contractante faţă de alte contracte rezultate din licitaţii poate ridica suspiciuni legate de trucarea licitaţiilor pe verticală (autoritate contractantă - furnizor) şi orizontală (companii participante la licitaţii)", se arată în raportul Consiliului Concurenţei, instituţie care va monitoriza acest sector pentru a depista eventuale nereguli. Cele mai importante probleme au fost descoperite la achiziţia uleiului de gătit şi a cartofilor, inspectorii de concurenţă stabilind că uleiul pentru gătit este procurat de autorităţile contractante cu precădere de la intermediari.

Preţurile din contractele încheiate de autorităţile publice şi de alţi clienţi*

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite