Cancerul de prostată, tratat ca în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul de prostată, tratat ca în Occident
Cancerul de prostată, tratat ca în Occident

Primul laborator performant din Moldova va funcţiona la Spitalul "C.I.Parhon" Bolnavii de cancer la prostată din Moldova nu vor mai merge sute de kilometri până la Bucureşti sau Cluj,

Primul laborator performant din Moldova va funcţiona la Spitalul "C.I.Parhon"

Bolnavii de cancer la prostată din Moldova nu vor mai merge sute de kilometri până la Bucureşti sau Cluj, pentru a se vindeca.

Medicii de la Spitalul "C.I. Parhon" din Iaşi au anunţat, ieri, că vor înfiinţa un laborator de brahiterapie pentru tratarea cancerului de prostată. Laboratorul va deveni funcţional până la sfârşitul acestui an.

"Am investit deja 50.000 de lei şi avem personal medical care a urmat cursuri de perfecţionare special pentru a lucra în laborator. S-au primit şi toate avizele necesare şi sper să nu mai dureze mult până la tratarea bolnavilor", a declarat Carmen Volovăţ, directorul medical al spitalului. Laboratorul de la Iaşi va fi al treilea din ţară, după cele deja existente la Bucureşti şi Cluj.

Terapie cu granule radioactive

Specialiştii ieşeni susţin că brahiterapia, metoda care o vor folosi pentru tratarea pacienţilor, este utilizată de urologii din SUA de circa 20 de ani.

Bolnavii din ţarile Uniunii Europene beneficiază de acest tratament de zece ani. Tratamentul presupune introducerea în prostată a unor granule radioactive fixate pe un fir resorbabil. Pentru eficienţă se recomandă 50 de implantări, în funcţie de modul în care organismul pacientului răspunde la tratament.

Avantajele brahiterapiei, mai spun medicii, constau în prevenirea impotenţei şi în morbiditate redusă. Tratamentul este indicat mai ales în stadiul incipient al bolii şi numai dacă celulele canceroase sunt localizate într-o singură zonă.

Boala vârstnicilor

"Ştiu că doar 45 la sută din bolnavii ajunşi în stadiul doi de cancer la prostată supravieţuiesc mai mult de cinci ani. Asta e boala bărbaţilor în vârstă. Orice investiţie în medicină este binevenită, mai ales că într-o zi cu toţii vom fi bătrâni", ne-a spus Gheorghe Ciopraga, bolnav de cancer la prostată.

În primă fază, medicii de la Iaşi intenţionează să aplice noua metodă de tratament pe maximum şase bolnavi voluntari. "În funcţie de rezultate şi de posibilităţile tehnice vom căuta să ajutăm un număr cât mai mare de pacienţi", a mai spus Carmen Volovăţ.

Tot mai mulţi bolnavi

Cazurile de cancer la prostată sunt într-o continuă creştere. Numărul pacienţilor trataţi la Spitalul "Parhon":
În 2006 au fost tratate 170 de persoane
În 2007 numărul pacienţilor a crescut la 200
În prima jumătate a lui 2008 au fost sub tratament 80 de pacienţi.

Cu noul tratament vrem să ajutăm cât mai mulţi pacienţi din Moldova. Brahiterapia este o metodă de radioterapie cu efecte curative asupra canceruluide prostată.
Adrian Covic, directorul Spitalului "C.I. Parhon" Iaşi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite