"Cancerul se poate transmite de la un individ la altul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un articol apărut în revista americană "Cell" a demonstrat că unele tumori se pot transmite, ca şi bolile infecţioase, de la un individ la altul. L-am întrebat pe acad. Laurenţiu M. Popescu,

Un articol apărut în revista americană "Cell" a demonstrat că unele tumori se pot transmite, ca şi bolile infecţioase, de la un individ la altul. L-am întrebat pe acad. Laurenţiu M. Popescu, profesor de medicină celulară şi moleculară la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, care sunt implicaţiile descoperirii. Acad. Popescu conduce revista "The Journal of Cellular and Molecular Medicine", editată în engleză, în România, fiind cea mai bine cotată publicaţie ştiinţifică din Europa Centrală şi de Est. Factorul de impact al publicaţiei este de 3,6, Franţa neavând o revistă medicală atât de citată în mediile de specialitate.
- Confirmaţi această descoperire a concurenţei?
- Revista "Cell" este una dintre cele mai prestigioase din domeniu, iar studiul este realizat de o echipă condusă de prof. Robin A. Weiss, de la University College din Londra. Rezultatele vor fi verificate de comunitatea ştiinţifică, dar nu mă îndoiesc că au folosit metode foarte riguroase.
- Au demonstrat că tumorile sunt contagioase?
- De la început trebuie spus că e vorba despre transmisibilitatea la câine. Studiile abia încep la om. S-a dovedit, cum spune şi titlul articolului, "originea clonală şi evoluţia unui cancer transmisibil". Transmiterea se face de la un câine la altul, prin contact sexual. Tumora este cunoscută sub numele de sarcom Sticker, fiind descrisă de mai bine de 130 de ani de un cercetător german. Echipa prof. Weiss a colectat tumori de la peste 40 de câini de pe cinci continente şi a demonstrat că provin de la o singură clonă. Toate celulele tumorale sunt identice la toţi indivizii, indiferent de structura genetică a câinelui şi de rasa lui. Au fost studiate 14 rase, de la pechinez la terrier, ogar afgan sau husky. Se presupune că mutaţia iniţială ar fi avut loc la contactul sexual dintre un lup şi un câine din Asia de Est, în urmă cu 2.500 de ani. Este singura celulă anormală descoperită care a reuşit să se perpetueze atâţia ani, toate tumorile Sticker fiind clone ale acelei celule pornite din Asia.
- Organismul-gazdă n-ar fi trebuit să anihileze clona?
- Noutatea publicată de "Cell" este fundamentală, pentru că se documentează ştiinţific că o tumoră apărută într-un organism s-a dezvoltat dintr-o singură celulă, provenită de la un alt individ. De ce nu distruge organismul-gazdă celula străină? Pentru că în genomul acesteia a apărut o modificare ce o face să fie confundată cu celulele proprii.
- S-ar putea transmite la om?
- Nu s-a demonstrat, dar nu poate fi exclus. Până acum, spuneam că tumorile apar fie dintr-o cauză necunoscută, fie din cauza unui agent cancerigen - substanţă chimică, radiaţii, virus (cum ar fi virusul Papilloma, care dă cancer genital). Este posibil ca unele cancere apărute la om să fie rezultatul infectării cu o astfel de clonă. Or, atunci când organismul recunoaşte celula primită de la "donator" ca fiind străină, tocmai atacul sistemului imunitar să elibereze agentul cancerigen (o bucăţică de ADN ori virus inclus în ADN).
- Ce va face comunitatea ştiinţifică?
- Probabil că mai multe echipe deja încearcă să stabilească detaliile transmiterii acestui tip de cancer de la un câine la altul - prin sânge, lichid seminal etc. şi să găsească alte exemple de tumori transmisibile. Pe moment, este o problemă de medicină veterinară. Oncologii însă se vor duce imediat cu cercetările în această direcţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite