Cancelarul-femeie, in umbra barbatilor din propriul cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, si-a prezentat ieri cabinetul de ministri din viitorul guvern de coalitie. Spre deosebire de social-demo-crati, care si-au anuntat ministrii inca de

Noul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, si-a prezentat ieri cabinetul de ministri din viitorul guvern de coalitie.
Spre deosebire de social-demo-crati, care si-au anuntat ministrii inca de saptamana trecuta, social-democratii au dat publicitatii lista ministeriala finala in al doisprezecelea ceas. Nu fara emotii si frecusuri politice. Nu a fost nimeni surprins de nominalizarea crestin-socialului Edmund Stoiber (CSU) in functia de ministru al economiei ori de cea a lui Wolfgang Schaeuble la Ministerul Afacerilor Interne. Ceea ce a provocat tensiuni atat intre partidele-surori, cat si in interiorul Partidului Crestin-Social condus de Stoiber este numirea vicepresedintelui Horst Seehofer ca ministru al agriculturii. Merkel ii propusese altcuiva din CSU functia si se pare ca si avea acordul acestuia in buzunar. "Lovit" in autonomia de partid, Edmund Stoiber i l-a facut cadou doamnei de fier pe Seehofer, in primul rand pentru a scapa de un rival la conducerea CSU-lui, dar si pentru a sublinia ca CSU este un partener egal al CDU. Ca vrea sau ba, Merkel a fost nevoita sa accepte in cancelaria ei un politician incomod, cotat in sanul propriului partid drept "egocentric, excentric, neloial si indisciplinat". Nu o data, Seehofer, politician cu un pregnant simt al puterii, a boicotat in Bundestag proiectele de lege ale Angelei Merkel, vicepresedintele crestin-democratilor Christian Wulff caracterizandu-l ca pe unul "care necesita mai mult efort de integrare". Cu ministri precum Stoiber, Seehofer si Schaeuble, liderul conservatorilor, pare condamnat sa ramana in umbra barbatilor din propriul cabinet, redevenind ceea ce a fost odata: fetita lui Kohl. Problemele lui Merkel cu viitorul cabinet insa nu se sfarsesc aici. Chiar daca inca nu si-a preluat functia de ministru al finantelor, social-democratul Peer Steinbrueck a propus deja privatizarea celor 12.000 de kilometri de autostrada a Germaniei pentru a adauga la bugetul statului circa 127 miliarde de euro. Propunere care a si fost respinsa de partenerii de coalitie conservatori. Cat de bine vor sti sa valseze cei doi parteneri politici rosu (CDU) si negru (SPD) si cat de des se vor calca pe picioare, ramane de vazut. Momentan, conservatorii incearca sa gasesca un numitor comun la capitolele ajutorul de somaj, taxele si politica externa privind apropierea Germaniei de SUA. Merkel pare increzatoare in fortele pe care acesta coalitie a elefantilor le vor dezlantui in favoarea cetatenilor germani. Viitorul guvern "este o coalitie a posibilitatilor", a afirmat liderul CDU.

Puncte de conflict SPD - CDU
Politica interna si aparare
Ambele partide doresc mentinerea stagiului militar obligatoriu si implicarea in misiuni de pace internationale. CDU doreste implicarea Bundeswehrului si in securitatea interna. SPD este doar pentru implicarea armatei in chestiuni externe.
Taxe
Contrar politicii social-democratilor, CDU vrea sa creasca cota unica de la 16 la 18 la suta pentru a micsora ajutorul de somaj de la 6,5 la 4,5 la suta.
Energie
SPD doreste renuntarea la energia atomica cat mai curand, in timp ce CDU s-a pronuntat pentru o trecere lenta la surse de energie alternativa.
Familie
CDU propune scutiri de impozit in functie de salariu pentru germanii cu copii, SPD este pentru alocatii independente de valoarea salariului.
Politica externa
Ambele partide sunt pentru continuitatea politicii externe, insa fara axa fostului cancelar Gerhard Schroeder, Berlin-Paris-Moscova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite