Cancan în trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când au intrat în Coaliţie, conservatorii nu au altă ocupaţiune mentală decât să discute despre glorioasa zi în care îşi vor părăsi partenerii. În februarie anul trecut, convocau un

De când au intrat în Coaliţie, conservatorii nu au altă ocupaţiune mentală decât să discute despre glorioasa zi în care îşi vor părăsi partenerii. În februarie anul trecut, convocau un congres extraordinar şi plenipotenţiar, denunţând modul barbar în care erau trataţi de colegii lor din majoritatea proguvernamentală. Discuţii între patru ochi ale liderului Dan Voiculescu cu şefii filialelor judeţene, declaraţii incendiare, atacuri la adresa lui Traian Băsescu. S-a servit tot tacâmul pentru ca, la desert, să se voteze o moţiune privind ieşirea de la guvernare taman la 1 ianuarie 2007, dacă nu li se îndeplinesc mai multe dorinţe. Nu li s-au îndeplinit nici până în ziua de ieri, când PC a votat o rezoluţie în care ameninţă din nou cu 1 ianurie 2007, dacă, ghici, nu se votează proiectele conservatorilor, aceleaşi cu cele din februarie. Dar, de data asta, ca să fie masa mai bogată, s-a comandat mai multă salată de sezon. Întâlniri tainice cu Traian Băsescu şi cu premierul Tăriceanu, zvonuri, scenarii, intrigi, comploturi, viclenii şi trădări cum n-au mai văzut nici Parisul, nici Londra, acolo unde studiază preşedintele PC ştiinţele politice. Cei trei muşchetari - Băsescu, Tăriceanu şi Voiculescu - s-au alergat prin tot Bucureştiul şi dacă despre ultimii doi ştim că sunt în bună regulă din punct de vedere fizic, mare ne-a fost mirarea zărindu-l pe preşedinte cum goneşte pe bulevard ziua în nămiaza mare să prindă o fasolică la Taverna Sârbului cu Dan Voiculescu. Nici treburile ţării, nici fizioterapia n-au avut întâietate faţă de aşa întâlnire importantă. A vrut preşedintele să-l dea jos pe premier folosindu-se, ca să-l înjunghie pe la spate, de imoralul PC? Sau, din contră, Tăriceanu a manevrat din umbră apariţia dosarelor "Felix"? Dar de ce nu le-ar fi lansat pe piaţă preşedintele pentru a scăpa în sfârşit de Voiculescu? Sunt dilemele de Dâmboviţa, care, în realitate, nu au nicio relevanţă. După atâtea scadaluri, în care s-a tras cu tunul în vrăbii, s-a ajuns de unde am plecat. Coaliţia rămâne la guvernare, Alianţa nu va merge nici mai bine, nici mai prost ca până acum. Singura schimbare, liderul PC nu va mai ajunge vicepremier.
În rest, a fost doar un obositor joc de imagine, în care protagoniştii au încercat doar să se mintă, ştiind de la bun început că îşi cunosc cărţile. Dan Voiculescu nu putea scoate PC de la guvernare pentru că o asemenea idee nu avea niciun fel de susţinere. Forţând lucrurile, liderul conservator ar fi rămas fără partid. Tăriceanu nu putea fi şantajat cu demiterea pentru că i-ar fi trecut el însuşi pe liberali în opoziţie şi ar fi pozat în victimă a lucrăturilor Băsescu-Tăriceanu. La rândul său, preşedintele ştie că o criză politică nu i-ar aduce niciun beneficiu până în 2007. Cei trei au dansat cancanul şi acum au rămas în şpagat, aşteptând aplauzele. Dar sala e goală demult.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite