Campionatul Mondial 2009, ediţie de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără Subaru şi Suzuki, retrase din cauza problemelor financiare, Citroën şi Ford sunt singurele echipe de uzină în noul sezon care nu cuprinde trei raliuri clasice: Monte Carlo, Suedia şi Franţa. Anul acesta va fi ultimul în care se va concura exclusiv pe modelele de maşini WRC, urmând ca din 2010 să se facă trecerea la S2000, o variantă mai ieftină.

Noul sezon al Campionatului Mondial de Raliuri dă startul erei schimbărilor în WRC. Şi o face chiar de la prima etapă. Pentru mulţi ani, Monte Carlo Rally, unul dintre cele mai vechi raliuri din lume, a fost în mod tradiţional competiţia care deschidea balul.

Federaţia Internaţională a decis însă anul acesta să scoată de pe listă întrecerea de la Monte Carlo, oferind statutul de deschizător de drumuri irlandezilor, singurul lucru neschimbat rămânând suprafaţa. Se va alerga tot pe asfalt, iar şansele ca spectacolul să crească din cauza zăpezii şi a gheţii sunt destul de mari şi în insulă.

Pe lângă Monte Carlo, alte două raliuri de renume au fost retrase din calendarul competiţional, Suedia şi Franţa. Astfel, pentru prima oară din anul 1970, campionatul mondial va avea numai 12 raliuri şi este pentru prima oară de la înfiinţarea WRC când niciunul dintre cele trei nu este prezent în calendarul competiţional.

Loeb şi Hirvonen se vor duela şi în 2009

Principalii actori ai sezonului WRC se anunţă şi în acest an francezul Sebastien Loeb, cvintuplul campion mondial de la Citroën, şi finlandezul Mikko Hirvonen, de la Ford. De altfel, cele două echipe sunt singurele de uzină rămase în Campionatul Mondial după retragerea constructorilor japonezi Subaru şi Suzuki.


image

Peter Solberg a rămas fără contract după retragerea echipei Subaru   Foto: epa



Cum Citroën deţine şi în acest an cel mai bun pachet maşină-pilot, iar piloţi experimentaţi precum Peter Solberg sau Toni Gerdemeister nu au contract,
Loeb ar putea mărşălui către al şaselea titlu mondial consecutiv.

Cu mulţi debutanţi sau piloţi fără prea multe campionate la activ, va rămâne în sarcina lui Mikko Hirvonen să îl împiedice pe Loeb.

Constanţa va fi principalul atu al câştigătorului în 2009, un sezon cu numai 12 etape, iar Hirvonen recunoaşte asta: „Este important să punctezi în fiecare raliu. Cu atât de puţine etape nu mai ai timp să recuperezi”, a declarat Hirvonen pentru site-ul autosport.com. 

Solberg este deocamdată şomer

Pentru prima oară în ultimii 10 ani, fostul campion mondial Peter Solberg nu va luat startul în Campionatul Mondial de Raliuri. El este una dintre cele mai sonore victime pe care criza economică mondială le-a făcut în WRC, odată cu retragerea echipei Subaru pentru care Solberg a pilotat din anul 2000 şi pentru care a câştigat un titlu mondial în 2003.

Norvegianul declară că nu intră deocamdată în panică, chiar dacă discuţiile unor viitoare angajamente vizează mai mult anul 2010.

„Sunt mai multe discuţii legate de 2010, despre 2009 nu ştiu prea multe”, a declarat Solberg pentru autosport.com. „Totul va fi făcut aşa cum trebuie, nu voi veni să pilotez doar pentru distracţie.

Vreau să mă lupt în top”, a spus pilotul norvegian. El ar putea totuşi evolua peste o lună, în faţa propriilor fani, în Raliul Norvegiei, însă un angajament pe termen lung este deocamdată exclus.


Piloţii din 2009*

Sebastien Loeb – Citroën Total World Rally Team
Dani Sordo – Citroën Total World Rally Team
Mikko Hirvonen – BP Ford Abu Dhabi World Rally Team
Jari-Matti Latvala – BP Ford Abu Dhabi World Rally Team
Şeicul Khalid Al Qassimi – BP Ford Abu Dhabi
Chris Atkinson – Citroën Junior Team
Evgeny Novikov – Citroën Junior Team
Sebastien Ogier – Citroën Junior Team
Conrad Rautenbach – Citroën Junior Team
Urmo Aava – Stobart VK M-Sport Ford Rally Team
Henning Solberg – Stobart VK M-Sport Ford Rally Team
Federico Villagra – Munchi’s Ford World Rally Team

*cei confirmaţi până duminică, 24 ianuarie

Calendarul WRC 2009

Raliul Irlandei 30.01 – 1.02
Raliul Norvegiei    13 – 15.02
Raliul Ciprului    13 – 15.03
Raliul Portugaliei    2 – 5.04
Raliul Argentinei    24 – 26.04
Raliul Italiei    22 – 24.05
Raliul Greciei    12 – 14.06
Raliul Poloniei    26 – 28.06
Raliul Finlandei31.07 – 2.08
Raliul Australiei    4 – 6.09
Raliul Spaniei    2 – 4.10
Raliul Marii Britanii    23 – 25.10

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite