Campion fără lumina ochilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Nistor are 28 de ani, e student şi a câştigat până acum nenumărate premii la concursuri naţionale şi internaţionale de şah. Destinul a fost crud cu el, pentru că de la şapte ani e

Mihai Nistor are 28 de ani, e student şi a câştigat până acum nenumărate premii la concursuri naţionale şi internaţionale de şah. Destinul a fost crud cu el, pentru că de la şapte ani e nevăzător, dar asta nu l-a împiedicat să-şi facă planuri pentru a reuşi în viaţă.

Luptător, ambiţios şi orgolios. Aşa se descrie un tânăr de 28 de ani care trăieşte de la vârsta de şapte ani printre umbre din cauza unei meningite diagnosticate greşit. A reuşit să treacă peste momentul care i-a schimbat viaţa pentru totdeauna şi acum luptă să îşi transforme visele în realitate. Peste câţiva ani se vede profesor de istorie, însurat cu o femeie iubitoare şi neapărat doi copii care să-i lumineze viaţa şi cărora să le împartăşească pasiunea pentru şah.

Mihai Nistor a terminat cursurile postliceale de balneofizioterapie şi masaj pentru nevăzători din Bucureşti, însă acest pas a fost doar o treaptă pentru anii studenţiei. Deşi locuieşte în Teleorman, a reuşit să ajungă în anul IV la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii "Spiru Hare" şi se poate mândri cu multe premii obţinute la concursurile de şah.

Ambele pasiuni, atât istoria, cât şi şahul au o poveste impresionantă. Istorisirile pe care le asculta când era mic copil despre Decebal şi luptele pe care le-au purtat românii de-a lungul timpului i-a acaparat întreaga atenţie, atât de mult încât îşi doreşte să urmeze masteratul şi chiar doctoratul pentru a deveni profesor de istorie.

"Mi-ar plăcea să ştiu că peste 20 de ani unul dintre viitorii mei elevi a făcut şi el istorie şi că la rândul lui va fi profesor", spune Mihai. Acest lucru nu va fi greu de realizat, pentru că în carnetul său de student sunt numai note de nouă, zece şi doar câteva de opt.

Bunica, lectorul-şef

Despre familie vorbeşte cu mândrie, pentru că bunica şi mama sa l-au ajutat foarte mult. "Bunica mea a fost lectorul-şef al facultăţii mele, probabil putea să-şi ia o diplomă în paralel cu mine. Cu ajutorul ei am reuşit să parcurg foarte multă bibliografie", spune tânărul. Are însă şi o mare supărare, diabetul bunicii şi imposibilitatea mamei de a lucra sunt nişte probleme care îl necăjesc pentru că familia sa se descurcă destul de greu cu banii. Mai grav este că, de curând, a aflat că are şi nişte probleme de sănătate, fiind suspectat de un virus în zona pectoralului stâng şi este nevoit să urmeze timp de trei ani de zile un tratament costisitor. Este totuşi optimist şi speră ca lucrurile să se rezolve cu ajutorul lui Dumnezeu.

Obiectivul principal: titlul naţional la şah

Şahul spune că l-a descoperit în clasa a VII-a, mult prea târziu decât cei care vor să facă performanţă în acest sport.

"Am început să joc la început cu un prieten din şcoala generală. De fiecare data mă bătea, şi acest lucru m-a ambiţionat să învăţ să joc mai bine, iar profesorul de istorie Licareţ mi-a arătat primii paşi". Lecţiile primite de la profesor l-au ajutat pe Mihai să câştige primul concurs de şah organizat la nivelul şcolii. Premiile au continuat să curgă de atunci.

Cele mai importante rezultate le-a obţinut la finalele naţionale la care a participat timp de patru ani de zile, iar locul cinci pe care l-a ocupat i-a permis să participe la concursuri internaţionale alături de lotul naţional de şah pentru nevăzători.

"La ultimul concurs desfăşurat în Spania am obţinut locul trei, iar individual am reuşit să adun cel mai bun punctaj din concurs", mărturiseşte cu mândrie tânărul şahist. Totuşi, obiectivul principal pe care îl are este acela de a câstiga titlul naţional.

Finanţat de Centrul pentru Proiecte Sociale

"Dacă ar fi după mine, aş participa în fiecare lună la câte un concurs de şah, însă la unele dintre ele trebuie să mă autofinanţez, iar eu nu dispun de cele cinci milioane care îmi sunt necesare pentru participare", spune cu tristeţe în glas.

Performanţele pe care le-a realizat au fost cartea de vizită care l-au recomandat Centrului pentru Proiecte Sociale.

"Cineva ne-a semnalat cazul său şi analizând situaţia am luat decizia ca să-l susţinem financiar pentru a termina facultatea. Încercăm să-l mai sprijinim şi în tratamentul medical pe care îl urmează acum", ne spune Ştefania Mateescu, PR manager al centrului. Am ajuns să ne cunoaştem foarte bine şi suntem prieteni, ieşim la suc şi chiar am fost în vizită la el acasă.

E un om care are o experienţă de viaţă mult mai mare comparativ cu tinerii de aceeaşi vârstă ca el", mai adaugă Ioana Tatar, vicepreşedintele Centrului pentru Proiecte Sociale.

Dacă ar fi după mine, aş participa în fiecare lună la câte un concurs de şah, însă la unele dintre ele trebuie să mă autofinanţez, iar eu nu dispun de cele cinci milioane care îmi sunt necesare pentru participare
Mihai Nistor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite