Campion de atletism la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Cârlejan a câştigat titluri naţionale şi balcanice la categoria sa de vârstă: 60-64 de ani Un miner din localitatea Vulcan - Valea Jiului se poate mândri cu peste o sută de

Eugen Cârlejan a câştigat titluri naţionale şi balcanice la categoria sa de vârstă: 60-64 de ani

Un miner din localitatea Vulcan - Valea Jiului se poate mândri cu peste o sută de titluri de campion naţional, regional, internaţional sau balcanic, obţinute în urma concursurilor de atletism la care a participat timp de peste 12 ani. Ortacul este aproape invincibil în întrecerile de atletism destinate veteranilor, în ciuda faptului că a muncit o viaţă întreagă în adâncul pământului.

Eugen Cârlejan spune că mina l-a călit, l-a făcut să poată învinge, aşa că a ajuns să fie spaima atleţilor de la categoria sa de vârstă, 60-64 de ani. Anul acesta a câştigat trei medalii, una de aur şi două de argint, şi acum îşi face bagajul pentru Campionatul Naţional de Stadion destinat atleţilor veterani din ţară, de unde este sigur că se va întoarce premiat.

Pasionat de sport a fost de când se ştie. Mai ales de atletism. Dar pentru că trebuia să aibă cu ce
să-şi întreţină familia, Eugen Cârlejan a decis, în tinereţe, să muncească în minele de cărbune, la fel ca mai toţi bărbaţii din Valea Jiului.

Ca să nu mai spunem că era o adevărată încercare să îţi dedici viaţa sportului în timpul regimului comunist dacă nu făceai parte din cluburile mari întâlnite doar în Capitală.

Medaliat la Atena

Eugen Cârlejan a muncit ca miner peste 20 de ani la Vulcan. După ce şi-a făcut "stagiul" în mină şi a îndeplinit vârsta de pensionare, bărbatul nu s-a mulţumit să se retragă într-un colţ pentru linişte, cum au făcut alţi camarazi.

"Am vrut să-mi realizez visul, şi asta am făcut. Chiar dacă nu mai puteam participa decât la categoria veteranilor, îmi doream o medalie.

Am început să mă antrenez de dimineaţa până seara doar pentru a câştiga aurul. Şi când mâncam mă gândeam cum ar trebui să abordez competiţia să fiu câştigător", spune multiplul campion. Nu a fost uşor să ajungă la prima întrecere pentru că nu avea bani, iar cu pensia lui destul de mică nimeni nu-i dădea şanse de izbândă.

"Am pus deoparte câte un leu, cum am putut, şi, în cele din urmă, am reuşit să-mi cumpăr echipament de concurs şi biletul pentru deplasarea la competiţie. Am concurat de foarte multe ori cu campioni care se pregăteau de zor în cadrul unor cluburi renumite din străinătate şi erau susţinuţi financiar pentru a se putea bate la potenţial maxim, dar eu nu m-am dat bătut şi am reuşit să-i înving.

Îndârjirea minerului este, de multe ori, ca speranţa muribundului", povesteşte Eugen Cârlejan. Şi, într-adevăr, a reuşit să "bată" campioni renumiţi şi nu doar la o probă, ci chiar la mai multe. A obţinut medalie de aur chiar şi în capitala jocurilor Olimpice, la Atena.

A adunat peste 100 de premii

Sportivul recunoaşte că, în urmă cu aproximativ 12 ani, când a luat prima medalie importantă, atletismul pentru veterani era aproape la pământ în Valea Jiului. Nimeni nu era interesat să sponsorizeze participarea atleţilor veterani la vreun campionat, iar sponsorii, şi aşa puţini la număr, fie erau zgârciţi, fie nu prea ştiau ce înseamnă o sponsorizare.

"Era la câţiva ani după căderea comuniştilor şi nimeni nu se mai implica în sport. Aşa că nu ne rămânea decât să participăm pe propria cheltuială, dacă aveam de unde", îşi aduce aminte veteranul. Numai că numeroasele medalii şi diplome câştigate au atras atenţia responsabililor locali din Vulcan şi asupra acestui sport. Încet, încet, autorităţile locale au început "să mai arunce" câte un bănuţ şi pentru pregătirea sportivilor de la Vulcan, dar mai ales pentru participarea lor la competiţii. "Şi-au dat seama de promovarea pe care o facem localităţii şi chiar judeţului, mai ales că aduceam medalie după medalie.

Aşa că autorităţile au dat puţin câte puţin şi sportivilor. Oricum, nevoi mai sunt, dar poate că pe viitor se vor mai rezolva din ele ", mai spune Cârlejan. Timp de 10 ani, veteranul a reuşit să strângă atâtea medalii de aur, argint sau bronz încât nici nu le mai poate ţine evidenţa. Dacă ar fi să-şi etaleze toate diplomele şi cupele câştigate în întrecerile la care a participat, nu i-ar ajunge o cameră. "Sunt multe medalii şi puteau fi cu mult mai multe dacă aveam posibilitatea de a participa la toate competiţiile, însă lipsa banilor şi-a spus cuvântul", declară veteranul.

Inclus în cartea de onoare

Pentru performanţele sale în sport, fostul miner va fi inclus în viitoarea enciclopedie a localităţii, spun edilii din localitatea Vulcan. "Am considerat că este necesar ca atletismul la seniori să fie sprijinit, dat fiind faptul că nu au venituri să se poată deplasa singuri la întreceri.

Ei promovează municipiul nostru, iar pentru noi este o cinste Eugen Cârlejan, dar nu numai el, ci şi alţi atleţi din localitatea noastră cu rezultate remarcabile, care vin de fiecare dată de la competiţii cu premii", spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Anul acesta, "minerul atlet", cum este numit de localnici Eugen Cârlejan, a participat la trei competiţii de mare anvergură, unde a şi obţinut titlul de campion naţional veteran la proba de 1.500 de metri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite